Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte
Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte, desi Guvernul a redus subventiile pentru acest sector si a anuntat noi taieri in perioada urmatoare.

Guvernul a amanat de la 1 iulie o parte din certificatele verzi care sunt acordate producatorilor de energie regenerabila, pe care acestia ar urma sa le recupereze in perioada 2017-2020. Cu toate acestea, investitorii continua sa bata la usa autoritatilor pentru a obtine aprobarile necesare demararii de noi proiecte.

La Transelectrica asteapta proiecte de peste 20.000 de MW sa obtina avize pentru racordul la retea.

La fel, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) continua sa aprobe in acelasi ritm tot felul de proiecte, in special fotovoltaice. Comitetul de reglementare din ANRE are saptamanal sedinte in care aproba astfel de proiecte. Spre exemplu, in ultima sedinta, cea din 6 noiembrie, forul de reglementare din ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru 12 proiecte de energie, dintre care noua fotovoltaice, doua microhidrocentrale si un proiect eolian.

De 10 ori mai multe panouri solare

La fel, in sedinta anterioara, ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru noua proiecte solare si doua microhidrocentrale. In fiecare sedinta din acest an, ANRE a tot acordat autorizatii si licente, de s-a ajuns acum la o putere instalata de zece ori mai mare decat la finele anului trecut in sectorul fotovoltaic. Datele publicate de Transelectrica arata ca, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, dupa noua luni din 2013 erau in functiune proiecte de 553 MW, deci de peste zece ori mai multe.

In total, la 30 septembrie 2013, in Romania se aflau in functiune capacitati de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 MW in total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 MW, microhidrocentrale de 480 MW si proiecte pe biomasa de 53 MW.

Ne-am depasit tinta

La jumatatea acestui an, puterea instalata in centralele care utilizeaza surse regenerabile ajunsese la capacitatea estimata pentru intregul an in Planul National de Actiune in domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER).

Tinta asumata de Romania in conformitate cu directiva europeana privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final de energie la nivelul anului 2020, de 24%, a fost realizata in anul 2010 la nivelul de 23,6%. Romania s-a clasat pe locul 2 in randul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a tintei propuse.

Ponderea energiilor regenerabile in consumul final de energie electrica pe primele patru luni din 2013 a fost de 39,4%, peste tinta asumata pentru anul 2020, de 38%, potrivit Departamentului pentru Energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *