Romania sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto

Romania sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, eveniment ce reuneste ministrii mediului din Statele Membre ale Uniunii Europene, a declarat ca Romania sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto.

Comenteaza

Romania sustine pozitia UE privind un nou angajament sub Protocolul de la Kyoto
Foto: Greenpeace
In perspectiva negocierilor climatice la nivel international din anul 2012, cea mai importanta decizie care trebuie luata la nivelul Uniunii Europene si a Statelor Membre priveste transmiterea angajamentelor cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera sub Protocolul de la Kyoto, pentru perioada post-2012, potrivit Ministerului Mediului. Romania a precizat, prin vocea ministrului mediului si padurilor, ca sustine pozitia UE privind o noua perioada de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de 8 ani (2013 – 2020).

De asemenea, Romania sustine transmiterea obiectivului cantitativ de reducere sau limitare a emisiilor (QELRO) pana la 1 mai 2012, sub forma unui angajament unic al UE si al statelor membre de a reduce emisiile cu 20% pana in anul 2020, fata de anul 1990.

Ministrul László Borbély a atras insa atentia ca transmiterea acestui angajament unic cu titlu provizoriu va trebui urmata de o analiza, care sa clarifice contributia fiecarui Stat Membru la acest angajament.

« In acelasi timp », a precizat ministrul mediului, « consideram ca este necesar sa se mentioneze explicit ca in calculul QELRO se vor lua in considerare anii de baza diferiti, specificati in Protocolul de la Kyoto ». Pentru Romania, este importanta pastrarea anului de baza 1989, prevazut in Protocolul de la Kyoto, pentru o evaluare mai avantajoasa a efortului tarii noastre de reducere a emisiilor, precizeaza Ministerul Mediului.

Ca urmare a pozitiei concertate a statelor central si est-europene, proiectul textului de concluzii propus initial de Presedintia daneza a fost modificat, astfel incat textul final reflecta solicitarile Romaniei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente