Mare Nostrum lanseaza un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului

pesticideONG MARE NOSTRUM, prin finantarea fondului GLOBAL GREENGRANTS, lanseaza, pentru prima data in experienta organizatiei, un proiect privind riscurile pesticidelor asupra sanatatii umane si a mediului.

Proiectul se numeste “Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” si a fost deja demarat prin participarea ONG MARE NOSTRUM la workshop-ul “Noul cadru legislativ al Uniunii Europene privind folosirea pesticidelor: Participarea societatii civile la elaborarea Planului National de Actiune (PNA)”, ce a avut loc la Budapesta.

Proiectul “Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” este structurat pe mai multe etape si are ca obiective principale colectarea informatiilor despre tendintele de folosire a pesticidelor in judetul Constanta, reziduurile de pesticide din produsele alimentare, disponibilitatea acestor informatii pentru publicul larg, precum si transparenta autoritatilor in informarea publicului.

Pesticidele sunt folosite pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura. Din pacate, aceste substante chimice pot provoca daune nu numai speciilor vizate, dar, in multe cazuri, pot avea efecte negative si asupra sanatatii umane.

O prima etapa a proiectului a constat in participarea coordonatorului de proiect, dna MARIA MOLDOVEANU la lucrarile Workshop-ului “Noul cadru legislativ al Uniunii Europene privind folosirea pesticidelor: Participarea societatii civile la elaborarea Planului National de Actiune (PNA)”. Workshop-ul s-a desfasurat la Budapesta, in perioada 29-30 iunie 2009 si fost organizat de PAN Europe (Reteaua de Actiune pentru Pesticide). La eveniment au participat reprezentanti ai organizatiilor de mediu din Bulgaria, Croatia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria (co-organizatorul intalnirii).

“Participarea MARE NOSTRUM la acest workshop este o experienta care nu poate fi decat benefica, tinand cont de faptul ca workshopul a fost organizat in vederea pregatirii ONG-urilor din tarile est-europene pentru implicarea in realizarea PNA. Mai mult decat atat, subiectele atinse in cadrul discutiilor au vizat stadiul actual al demersurilor intreprinse de fiecare tara pentru elaborarea PNA privind utilizarea durabila a pesticidelor. In acest sens, proiectul initiat de MARE NOSTRUM este o initiativa salutara si de altfel prima initiativa de acest fel a organizatiei”, a declarat dna MARIA MOLDOVEANU, coordonator proiect.

Proiectul “Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” este in derulare. ONG MARE NOSTRUM va face informari permanente, legate de rezultatele acestui proiect.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente