Lista rosie a arborilor din Asia Centrala

Peisajele imense si contrastante ale Asiei Centrale sunt gazdele a peste 500 de specii de plante, printre care, marul salbatic, parul, fisticul, nucul. Amenintarile in crestere la adresa regiunilor impadurite, auperi determinat realizarea unei liste rosii a arborilor din Asia Centrala. Lista a fost publicata de catre Global Trees Campaign si cuprinde 44 de specii dintre cele mai periclitate.

Ultima lista, actualizata de Global Trees Campagn, a evaluat 96 dintre speciile din regiune, ajungand la concluzia ca 44 dintre ele sunt amenintate cu disparitia. Principalele amenintari sunt supraexploatarea, desertificarea, bolile si daunatorii, pasunatul intensiv si incendiile.
Speciile periclitate includ multe dintre cele intalnite in padurile de pomi fructiferi si de nuci, disparute, uluitor, in proportie de 90%, in ultimii 50 de ani. Aceste paduri bogate si diverse gazduiesc cate o specie de nuc, mar, migdal si fistic, fiind considerate unul dintre centrele principale si originare ale cultivarii pomilor fructiferi. Acestia arata o exceptional de mare diversitate genetica, ceea ce s-ar putea dovedi vital pentru dezvoltarea unor soiuri mai adaptabile si mai rezistente la noi boli.
Se asteapta ca evaluarile cuprinse in lista rosie sa constituie o baza pentru conservarea arborilor din regiune. Un nou proiect realizat in colaborare este lansat anul acesta in Kirghistan. Proiectul, condus de prof. Adrian Newton de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie, coautor al listei rosii a arborilor din Asia Centrala, va implica institutii internationale si institutii din Kirghistan. Fondurile vor fi alocate de catre Initiativa Darwin a guvernului Marii Britanii care va dirija cercetarile asupra speciilor amenintate, va furniza pregatirea necesara expertilor kirghizi si va implica comunitatile locale in exploatarea planificata a padurilor.

Sursa: globaltrees.org

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente