Ministerul Mediului stabileste ca si pungile oxo-degradabile vor fi taxate cu 20 bani

Pungile oxo-degradabile – fabricate din plastic obisnuit imbogatit cu aditivi ce declanseaza dezintegrarea plasticului, dar care contin de multe ori si metale grele – comercializate in Romania nu vor mai fi scutite de ecotaxa de 20 bani, potrivit unui ordin al ministrului mediului.punga-biodegradabila

Pentru a fi considerate biodegradabile si, implicit, scutite de la plata ecotaxei, pungile produse sau importate vor trebui sa se conformeze standardului romanesc de clasificare a materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoselor – SR EN 13432, armonizat cu cel european EN 13432, conform noului ordin al ministrului mediului, publicat in Monitorul Oficial.

Pana in prezent niciun material oxo folosit la fabricarea sacoselor nu a demonstrat respectarea acestui standard in urma unor analize in laboratoare certificate.

„De saptamana aceasta, doar pungile care fac dovada biodegradabilitatii conform standardului SR EN 13432 mai scapa de ecotaxa. Toate sacosele oxo-degradabile trebuie de acum taxate la 0,20 lei bucata”, se arata intr-un comunicat transmis de organizatia de mediu Agent Green.

Ecotaxa de 0,20 lei privind pungile de plastic a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, insa din lipsa unei metodologii concrete privind standardele aplicate pentru biodegradabilitate, producatorii si importatorii de sacose au permis ca piata sa fie invadata in acest an de false pungi biodegradabile, respectiv de pungi oxo-degradabile.

Agent Green atrage atentia ca, in realitate, acestea sunt tot plastic obisnuit (polietilena) si contin aditivi ce declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici. Aditivii folositi la fabricarea acestor pungi contin adesea metale grele, cum ar fi cobaltul, in compozitii si concentratii variate. Unii compusi metalici folositi in aceste produse sunt clasificati si etichetati sub Directiva 67/548/EEC la categoria Substante Periculoase CMR (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere).

„Pungile oxo-degradabile se distribuie astazi in aproape toate supermarketurile, benzinariile, farmaciile si chioscurile din Romania fara ecotaxa, dar adesea contra cost, inseland consumatorii. Aceasta situatie trebuie sa inceteze odata cu noul ordin de ministru, deci de alaltaieri. Cei ce pun pe piata pungi oxo nu mai pot ocoli legea. Ei trebuie sa plateasca 0,20 lei pentru fiecare punga si ne asteptam ca supermarketurile sa fie printre primii distribuitori care se vor conforma”, a subliniat organizatia de mediu.

Agent Green a cerut, totodata, Garzii Nationale de Mediu si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa demareze imediat controale sistematice pentru a asigura aplicarea ecotaxei pe sacose conform noului standard SR EN 13432.

Pe 12 mai, reprezentantii ministerului spuneau ca scopul acestei taxe este de responsabilizare a consumatorului final privind consumul pungilor si prevenirea poluarii mediului. Tot atunci, ministerul declara ca o parte din sumele incasate din ecotaxa ar urma sa fie directionate catre infrastructura pentru colectarea deseurilor din mediul rural, care nu indeplineste standardele comunitare.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *