Grapini: Majoritatea hainelor din Romania contin substante cancerigene

Majoritatea hainelor care se gasesc pe piata din Romania, contin substante cancerigene. Avertismentul vine de la Maria Grapini, fost presedinte al Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei. Ea spune ca imbracamintea din import este contrafacuta, iar in acest domeniu nu exista masuri clare prin care sa fie controlat procesul de fabricatie.Maria Grapini

75% din hainele care se vand in Romania sunt importate. Confectiile pentru copii provin din alte tari in proportie de 85%.

„Nefericirea este ca aceste produse de import, fie ca sunt haine de copii, fie de adulti, majoritatea lor se importa, datorita preturilor, din Asia, China, Vietnam, India. Se importa totul nesupravegheat”, a declarat fostul presedinte al Federatiei Patronatelor de Confectii, Textile si Pielariei Maria Grapini.

„Nu e un efect imediat insa poate sa apara de la o alergie pana la un efect in timp. Daunator, asa sunt numite substantele cancerigene”, a mai spus Maria Grapini.

Romanii sunt convinsi ca tesaturile nu mai sunt ca pe vremuri. „Nu ma simt bine in ele. Iti dau o senzatie de mancarime, de inconfort”, a declarat un cumparator.

Conform normelor europene, mai multe metale si substante chimice sunt considerate periculoase pentru corpul uman, daca sunt folosite in textura sau la colorarea hainelor.

Inspectorii de la Protectia Consumatorului sustin ca nu au depistat substante cancerigene in haine, dar au gasit alte nereguli.

„Pe eticheta unui produs se spunea ca este 100% bumbac. In realitate, continea doar 40% bumbac”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

In acest an au fost verificati peste 900 de producatori si comercianti de confectii si textile. 92% au dintre acestia au primit sanctiuni pentru ca nu respectau nici macar normele de etichetare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *