Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, vicepresedinta Intergrupului Parlamentului European pentru bunastarea animalelor, a organizat, marti, la Bruxelles, alaturi de Fundatia „Vier Pfoten”, masa rotunda „De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca si europeana asupra bunastarii animalelor”.
„De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca si europeana asupra bunastarii animalelor” a fost tema mesei rotunde organizate de Daciana Sarbu la Bruxelles la care au participat reprezentanti ai organizatiilor pentru protectia animalelor si ai societatii civile din Romania, Achim Irimescu, seful sectiei „Agricultura, pescuit si dezvoltare rurala” din cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE si Oana Barbulete, din cadrul Directiei Generale pentru sanatate si protectia consumatorului din cadrul Comisiei Europene.
Din discutie a rezultat importanta educatiei si informarii ca baze pentru progresul in materie de bunastarea animalelor ; in consecinta, trebuie stabilite si intarite asemenea programe in Romania, un exemplu in acest sens fiind proiectul scolar privind bunastarea animalelor oferit de Vier Pfoten.
Sarbu a subliniat ca Raportul Paulsen privind Politica de Bunastare a Animalelor (Planul de actiune 2006-2010) va fi votat miercuri. „Acest raport arata importanta bunastarii animalelor in Europa si ofera un semnal clar celorlalte institutii UE si statelor membre, exprimand dorinta societatii europene de mai mult respect la adresa acestor fiinte”, a declarat ea.
Achim Irimescu, seful sectiei „Agricultura, pescuit si dezvoltare rurala” din cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, a explicat ca Romania a stabilit o strategie de aliniere la standardele europene de bunastare a animalelor, aceasta urmand sa intre in vigoare in perioada urmatoare.
Situatia cainilor vagabonzi din Romania a fost prezentata de Cristina Topescu si Monica Davidescu, care au mentionat anuntul facut, saptamana trecuta, de prefectul Bucurestiului, de a apela la eutanasierea cainilor vagabonzi – desi acest procedeu e ilegal in Romania din 2008. Participantii la eveniment au fost de acord ca simpla ucidere a unor animale sanatoase este in clara contradictie cu respectarea fiintelor simtitoare, cu ideea unei abordari sustenabile si cu un management eficient din punct de vedere al economic al acestei chestiuni, cifrele fiind o dovada in acest sens.
Sursa: Realitatea TV