Mancare preparata cu produse expirate de doi ani

0
596

Miros de mucegai in camere, produse insuficiente si mancare facuta cu alimente expirate chiar si de doi ani au fost principalele nereguli gasite de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la un control facut recent.mancare alterata

Au fost verificate unitatile de cazare turistica si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale.

„Recomand turistilor sa acorde atentie spatiilor de cazare pentru care incheie contracte pentru sejururi, sa se asigure ca acestea respecta standardele de calitate promise. Refuzati inchirierea camerelor neigienizate, care va pot afecta sanatatea. In spatiile de alimentatie publica, asigurati-va ca meniul ofera toate informatiile privind cantitatile si preturile, iar produsele servite sunt proaspete. Daca aveti dubii, nu ezitati sa cereti informatii suplimentare sau sa refuzati produsele”, recomanda Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Pahare si prosoape insuficiente

Comisarii ANPC au verificat calitatea serviciilor de cazare in 143 hoteluri, 212 pensiuni turistice urbane si rurale, 28 de vile precum si 68 de moteluri, hoteluri pentru tineret si hosteluri, cabane ori campinguri.

Pentru deficientele constatate, au fost aplicate 114 amenzi contraventionale in valoare de 543.500 de lei si 197 avertismente. Totodata, pentru toti cei 311 operatori economici la care s-au constatat abateri s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului pana la remedierea deficientelor.

Specialistii ANPC au sanctionat abateri precum neafisarea tipului si categoriei de clasificare a unitatii pe o placheta montata in exteriorul unitatii, lipsa informatiilor privind serviciile suplimentare cuprinse in tariful de cazare si neafisarea orei de incepere si de terminare a zilei de cazare.

Au mai fost constatate abateri privind dotarea spatiilor de cazare. Lipsa truselor de prim ajutor, periilor de haine si pantofi, umeraselor, instalatiilor de aer conditionat, extinctoarelor si insuficienta paharelor sau a prosoapelor au fost cele mai intalnite nereguli de acest tip.

In ceea ce priveste starea de curatenie, salubritate si igiena unitatilor de cazare turistica au fost constatate abateri ca: dezinfectia necorespunzatoare a grupurilor sanitare, lipsa banderolei cu informatia „dezinfectat” de pe vasul de wc si de pe chiuveta, aerisirea insuficienta a camerelor, zugraveala exfolianta in baie si miros persistent de mucegai in camere. Aceste abateri au fost constatate in Prahova, Dambovita, Vaslui, Braila, Galati, Satu-Mare, Constanta, Bihor, Mehedinti, Vrancea, Giurgiu, Brasov, Suceava, Arges, Mures, Hunedoara, Arad, Caras-Severin, Timis, Cluj, Salaj, Tulcea, Gorj, Olt, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Maramures.

Condimente expirate de doi ani

Din toate unitatile de cazare turistica verificate, 354 aveau incluse si servicii de alimentatie publica (restaurante), insa 191 dintre acestea nu respectau prevederile legale in vigoare referitoare la protectia consumatorilor. Au fost verificate peste 37 de tone de alimente (materii prime, dar si preparate culinare), constatandu-se ca aproape 1,5 tone nu se incadrau in prevederile legale.

Comisarii ANPC au retras de la utilizare 250 kg de alimente care nu puteau fi consumate si au oprit temporar de la comercializare 950 de kg de alimente pana la remedierea deficientelor. In plus, au fost aplicate 115 amenzi contraventionale in valoare de 450.450 de lei si 104 avertismente.

Expertii ANPC au constatat ca pentru prepararea mancarurilor au fost folosite alimente expirate.

Mai mult, au mai gasit si produse cu termenul de valabilitate depasit. Aceasta abatere a fost constatata in Neamt. Aici au fost gasite bauturi racoritoare expirate de pana la 29 de zile, carnati cabanos expirati de 11 zile, inlocuitor de frisca la tub expirat de 54 zile, bere fara alcool cu data durabilitatii minimale depasita de 68 zile, unt si branza de vaci cu data limita de consum depasita cu trei zile, arahide expirate de 48 zile, condimente expirate de doi ani, smantana cu data limita de consum depasita cu 16 zile si crochete de cartofi expirate de patru luni.

Si in Mures s-au gasit produse cu termentul de valabilitate depasit. De exemplu, s-au descoperit condimente expirate de cinci luni, paste fainoase expirate de sase luni, crema de zahar ars expirata de patru luni, sosuri, pesmet si condimente expirate de 90 zile, sos de unt cu data durabilitatii minimale depasita de patru luni si oua cu data limita de consum depasita cu doua zile. Si in Brasov s-a gasit bere, suc, carne si preparate din carne cu data durabilitatii minimale depasita. In Galati, inspectorii ANPC au descoperit foi de placinta expirate de noua luni, carnati si pulpe de pasare dezosate expirate de o zi, copane si aripi de pui expirate de opt zile, dar si ficat de pui expirat de sase zile.

NEREGULI

Salam cu mucegai si carnati cu portiuni albicioase
De asemenea, inspectorii ANPC au verificat recent si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale. Au fost controlati 1.345 operatori economici, constatandu-se abateri la 1.108 dintre acestia. Din cele 172 de tone de alimente controlate (carne, preparate din carne, oua, produse de patiserie, vin, ciocolata si produse din cacao), 44 nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

CARNE. O parte din operatorii economici vindeau tacamuri de pasare care aveau puf si fulgi (Prahova) ori ficat de pui si carnati ce prezentau suprafata uscata si portiuni albicioase din cauza ruperii ambalajelor (Vaslui) ori salam de vara cu mucegai (Satu-Mare) si costita afumata de porc cu aspect lipicios si culoare modificata (Arad).

PRODUSE DE PATISERIE. Au fost constatate abateri si la produsele de patiserie. De exemplu, in Suceava s-a gasit strudel umplut cu fructe prezentand mucegai.

OUA. Au fost gasite oua sparte sau cu coaja murdara de excremente (Bucuresti), altele nu aveau inscriptionate informatii despre categoria de calitate, greutate si metoda de crestere a gainilor (Alba) ori oua expirate (Maramures).

Prin urmare, au fost retrase de la comercializare 1,1 tone de produse alimentare care nu puteau fi consumate, alte 24 tone au fost oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor si au fost aplicate 774 amenzi contraventionale in valoare de 2.284.450 de lei si 398 de avertismente pentru incalcarea reglementarilor in vigoare.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.