Sondaj APM: doar 35 % din populatie sorteaza deseurile

0
651
Sondaj APM: doar 35 % din popula?ie sorteaz? de?eurile
Sondaj APM: doar 35 % din populaţie sortează deşeurile
Sondaj APM: doar 35 % din populatie sorteaza deseurile
Sondaj APM: doar 35 % din populatie sorteaza deseurile

Cu scopul de a cunoaste opinia cetatenilor judetului Satu Mare cu privire la importanta colectarii selective a deseurilor reciclabile, APM Satu Mare a desfasurat un sondaj de opinie pe un esantion de 5007 cetateni ai judetului Satu Mare.

Evaluarea rezultatului campaniei a avut loc la Depozitul Ecologic de la Doba in 18 octombrie in prezenta unui grup de aproximativ 30 de cetateni si reprezentanti ai institutiilor abilitate in acest domeniu de interes.

Elisabeta Bekessy, director executiv al APM Satu Mare, initiatoarea evenimentului, a prezentat necesitatea implicarii atat a cetatenilor cat si a factorilor de raspundere in colectarea selectiva a deseurilor care presupune asigurarea unei infrastructuri corespunzatoare asftel incat din 1 ianuarie 2015, cand devine obligatorie colectarea selectiva, aceasta sa se desfasoare conform cerintelor europene.

Din sondaj a reiesit ca 92% din populatia chestionata cunoa;te semnificatia colectarii selective, doar 35% din populatia chestionata sorteaza deseurile de ambalaje, iar categoriile de deseuri care sunt sortate de populatia chestionata sunt< 30% hartie, 39% pet, 18% sticla si 13% metal/aluminiu. Totodata 35% din persoanele chestionate depun deseurile reciclabile in ”fractie uscata”, iar cei mai putini in containere ”fractie umeda”, 15%. In ceea ce priveste calitatea colectarii selective a deseurilor electrice si electronice populatia chestionata s-a exprimat astfel< 6% foarte buna, 35% buna, 15% proasta, 7% foarte proasta, iar 37% nu au nicio parere. De asemenea, 58% din subiectii chestionati se arata pentru trecerea la taxarea serviciului de salubrizare prin tarif diferentiat pe metri cubi de deseu fata de cea practicata in prezent. In aceasta privinta, 42% din numarul persoanelor chestionate sunt impotriva.

La eveniment au participat 30 de persoane, acestea sugerand autoritatilor prezente sa asigure un numar mai mare de puncte de colectare, sa inscriptioneze clar pe containerele destinate fractiei umede si uscate a categoriilor de deseuri care trebuie introduse in fiecare container, sa asigure paza containerelor pentru a le proteja de vandalism, sa se taxeze diferentiat pe cantitate si nu pe persoane pentru cei care locuiesc in case si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.