Parcul National Defileul Jiului – Investitie cheie pentru oameni si natura, la finalizarea proiectului
Administratia Parcului National Defileul Jiului a implementat in perioada aprilie 2012-octombrie 2014, proiectul „Elaborarea planurilor de monitoring pentru speciile Natura 2000, dezvoltarea infrastructurii de vizitare si a capacitatii institutionale a Administratiei Parcului National Defileul Jiului” din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu – Axa 4, proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Prin acest proiect, Administratia PNDJ a dorit sa protejeze mai bine natura pentru binele oamenilor, sa comunice mai eficient importanta acestei arii protejate, dar si sa contribuie la cresterea calitatii turismului in zona.
In cadrul proiectului a fost construit un centru de vizitare in localitatea Bumbesti-Jiu, a fost elaborat un plan de gospodarire si monitorizare al zonei naturale, a fost realizata o strategie de comunicare, dar si perfectionarea celor ce lucreaza in administratia parcului national pentru natura. „Am reusit sa identificam si sa cunoastem starea de conservare pentru 8 specii de interes european din Parcul National Defileul Jiului si am elaborat planurile de monitorizare pentru 8 specii de interes european pentru a le putea conserva aici in cele mai salbatice chei ale Carpatiilor”, a declarat, Marin Serban directorul APNDJ.
La nivel regional activitatile proiectului au implicat oameni din Targu Jiu, Bumbesti Jiu, Petrosani, Aninoasa, aducand beneficii si celor care viziteaza aceasta arie protejata.
Parcul National Defileul Jiului se suprapune peste situl Natura 2000 RO SCI 0063 Defileul Jiului, sit de importantã europeanã, declarat pentru cele 7 specii de mamifere (urs, vidrã, ras etc.), douã specii de amfibieni (triton cu creastã si buhai), 4 specii de pesti, 8 specii de nevertebrate si o specie de plante (iarba gatului), toate fiind specii de importantã europeanã si nationalã. Totodatã aici intalnim si o suprafatã mare de pãduri virgine. Natura 2000 este numele unei retele de arii protejate la nivel european, care pãstreazã specificul natural al continentului, prin activitãti desfãsurate cu si pentru comunitãtile locale.
Date de contact: Felicia Sucea – coordonator biodiversitate/comunicare, 0733032504, [email protected], Adm. Parcului National Defileul Jiului.