Parlamentul britanic dezbate crearea banilor din nimic

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe
Parlamentul britanic dezbate crearea banilor din nimic
Parlamentul britanic dezbate crearea banilor din nimic

Ziua de 20 noiembrie 2014 ar putea sa intre in istorie. Maine, Parlamentul britanic va dezbate, pentru prima oara in ultimii 170 de ani, natura si procesul de creare a banilor.
Initiativa a venit din partea organizatiei neguvernamentale Positive Money (www.positivemoney.org), al carei scop este „democratizarea banilor si a sistemului bancar, astfel incat acesta sa functioneze pentru societate si nu impotriva ei”.
Intr-un document pus la dispozitia parlamentarilor se arata ca „Parlamentul analizeaza cu mare atentie cum sunt cheltuiti banii contribuabililor, dar, in ultimii 170 de ani, a ignorat, mai ales, problema crearii banilor”.
Oare care sa fie motivul? Oficiali ai bancilor centrale si o serie de economisti au subliniat adevarata natura a banilor in perioada postbelica.
„In lumea reala, bancile acorda credite, creeaza depozite de pe urma procesului, iar apoi urmaresc si asigurarea rezervelor”, a declarat Alan Holmes, de la Federal Bank of New York, in 1969. Natura acestei „scamatorii” l-a determinat pe economistul John Kenneth Galbraith sa spuna ca „procesul prin care bancile creeaza bani este asa de simplu, incat mintea nu vrea sa-l inteleaga”.
Odata cu ruperea legaturii dintre dolar si aur de catre administratia Nixon, in 1971, creditul bancar s-a angajat pe o traiectorie exponentiala de crestere la nivel mondial, pe fondul rolului determinant al dolarului.
Dupa cateva decenii de exuberanta irationala, perioada in care povara datoriilor nu a devenit apasatoare din cauza manipularii dobanzilor de catre bancile centrale, a venit o criza fara precedent.
Iesirea din aceasta criza se lasa inca asteptata, in ciuda eforturilor autoritatilor monetare. Ni s-a promis ca „relaxarea cantitativa” va indrepta toate relele si va deschide calea relansarii economice, dar rezultatele tot nu apar. Acesta este contextul in care are loc dezbaterea „Crearea banilor si societatea” din Parlamentul britanic.
„Un sondaj recent arata ca 70% dintre parlamentari cred ca doar guvernul poate crea banii”, se arata in documentul de la Positive Money, desi Banca Angliei a publicat, la inceputul anului curent, doua studii despre crearea banilor in economia moderna.
„De cate ori o banca acorda un credit, aceasta creeaza si un depozit pentru client, deci creeaza bani noi”, dupa cum arata Banca Angliei, iar „97% dintre banii detinuti de public au forma depozitelor bancare” (n.a. cele doua studii sunt atasate articolelor „Intelegerea naturii banilor este mai presus de intelegerea produselor financiare”, publicate de ziarul BURSA in 28.04.2014 si 06.05.2014). Oare cele doua studii ale Bancii Angliei au constituit catalizatorul care a facut posibila dezbaterea de acum?
Positive Money mai aminteste si de rezultatele unui sondaj din 2010, conform caruia doua treimi din populatia Marii Britanii crede ca bancile acorda credite din economiile depozitate la institutiile financiare.
Va schimba o dezbatere parlamentara aceasta perceptie gresita, care nu se manifesta doar la nivelul cetatenilor, ci, mult mai grav, chiar la nivelul celor chemati sa adopte legile necesare bunei functionari a societatii?
Poate, dar fi extrem de greu, chiar daca parlamentarii care au sustinut initiativa Positive Money acopera intreg spectrul politic.
„Mecanismul crearii banilor nu este inteles de politicieni, public si chiar de catre economisti”, a declarat Steve Baker, membru al Parlamentului din partea Partidului Conservator, iar aceasta conduce la „o dezbatere inadecvata despre cauzele crizei economice, motivele fundamentale ale injustitiei economice si sursa celor mai negative influente din societate”.
Pana si liderii Partidului Laburist si Liberal Democrat, Ed Miliband si Nick Clegg, si-au exprimat sustinerea pentru dezbaterea naturii banilor din economia contemporana. „Crearea banilor este o problema semnificativa de interes public si trebuie sa ne asiguram ca dezbaterea nu se reduce la o conversatie obscura si tehnocrata”, a precizat Nick Clegg.
Pentru Jesse Norman, parlamentar al Partidului Conservator, „alchimia financiara reprezinta un privilegiu extraordinar”, care trebuie analizat transparent astfel incat sa fie inteles de cetateni si contribuabili.
Dar la ce ajuta intelegerea „alchimiei financiare”, cand efectele sale se manifesta la nivelul intregului sistem financiar global, iar interesele „autoritatilor” sunt organic legate de actualul status-quo?
Chiar economistii de la FMI au publicat un articol cu aceeasi tema (n.a. „Chicago plan revisited”, august 2012, analizat in articolul „Iluzia redresarii prin crearea banilor din nimic se apropie de sfarsit”, BURSA, 09.10.2012), dar fara niciun fel de consecinte. Toate recomandarile FMI de astazi se rezuma la continuarea programelor de tiparire ale marilor banci centrale si stimularea fiscala a economiilor.
Opinii in favoarea reformarii radicale a sistemului monetar actual au aparut si in publicatii financiare internationale, cum este cotidianul Financial Times. Martin Wolf, un jurnalist deosebit de influent, care isi imparte timpul intre intalnirile Grupului Bilderberg si Forumul de la Davos, a facut un apel la „eliminarea puterii de creare a banilor in cadrul sistemului bancar”. „Falsificarea bancnotelor este ilegala, dar crearea privata a banilor nu este. Aceasta anomalie poate si trebuie eliminata”, scrie Wolf intr-un articol din aprilie 2014.
Fostul guvernator al Bancii Angliei a declarat ca „dintre toate modurile de organizare a sistemului bancar, cel mai rau este acesta din prezent”. S-a facut ceva? Nimic substantial pentru transformarea radicala a sistemului financiar, ci doar planuri pentru confiscarea economiilor populatiei, prin care sa fie „acoperite” viitoarele falimente bancare.
Chiar la ultima intalnire a grupului G20 s-a decis ca „depozitele bancare sa nu mai fie considerate bani, ci investitii”. O analiza de la Zerohedge arata ca „depozitele bancare sunt doar o parte a structurii de capital a bancilor”, conform noilor directive adoptate de marile puteri economice, iar „depozitele vor fi supuse unei scaderi a valorii nominale” in cazul unui faliment. In aceste conditii, devine evident ca „acestea nu mai pot fi considerate bani, asa cum sunt considerate bancnotele”, mai scrie Zerohedge.
Printr-o aliniere corecta a astrelor, dezbaterea naturii banilor in Parlamentul britanic s-ar putea sa reprezinte un moment istoric. Dar de aici pana la eliminarea privilegiului exorbitant al bancilor, atent „supravegheat” de bancile centrale, mai este un drum extrem de lung.
In fond, cine renunta de buna voie la puterea de achizitionare a activelor reale si inrobirea debitorilor prin simpla creare a „banilor” din nimic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *