Sondaj. Exploatarea zacamintelor, acceptata de romani, dar numai cu protectia mediului

Sondaj. Exploatarea zacamintelor, acceptata de romani, dar numai cu protectia mediului
Sondaj. Exploatarea zacamintelor, acceptata de romani, dar numai cu protectia mediului

Aproximativ doua treimi dintre romani sunt de acord cu explorarea si exploatarea resurselor naturale, dar numai cu respectarea conditiilor de mediu, releva un sondaj de opinie realizat de Inscop Research. Rugati sa isi exprime acordul sau dezacordul fata de explorarea resurselor naturale ale Romaniei, 65,2% din totalul celor investigati se pronunta in favoarea explorarii resurselor naturale, in timp ce 28,1% se opune acestei activitati, iar 6,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

De asemenea, 61,9% din populatia Romaniei se pronunta in favoarea exploatarii resurselor naturale in vederea valorificarii, in timp ce 29,8% se declara impotriva activitatii de exploatare, iar 8,3% nu stiu sau nu raspund, noteaza Agerpres.

Conform sondajului, 45,9% dintre respondenti se declara de acord cu exploatarea resurselor naturale daca se respecta normele europene de mediu, in timp ce 6,9% sunt de acord cu explorarea in orice conditii.

Sondajul mai releva ca 73,7% dintre romani sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale daca aceasta duce la scaderea preturilor (la gaze, energie electrica, energie termica), 17,4% se pronunta impotriva exploatarii resurselor naturale indiferent de efectele asupra preturilor la energie, iar 8,9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

“Majoritatea romanilor sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale, cea mai mare parte dintre acestia sprijinind aceasta activitate daca sunt respectare conditiile de mediu. Acesta pare a fi marele castig al manifestarilor din ultimele luni – constientizarea populatiei cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator, relevata si de faptul ca doar 6,9% nu sunt interesati de problemele de mediu in cazul unei exploatari. Este o schimbare calitativa in bine a universului valoric al romanilor”, sustine Remus Stefureac, director INSCOP. Sondajul a fost realizat de INSCOP Research in perioada 7 – 14 noiembrie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente