Peste 100.000 tone de soia nemodificata genetic prin programul Donau Soja

În atenţia cultivatorilor de soia convenţională
Peste 100.000 tone de soia nemodificata genetic prin programul Donau Soja
Peste 100.000 tone de soia nemodificata genetic prin programul Donau Soja

Peste 100.000 tone de soia certificate prin programul Donau Soja au fost produse in 2013, au anuntat, ieri, reprezentantii organizatiei prezenti la un seminar organizat in colaborare cu ferma ecologica SC Auger Petrus din judetul Calarasi. Potrivit organizatiei Donau Soya, la finalul anului viitor cantitatea de soia nemodificata genetic si certificata in cadrul programului cu acelasi nume se va dubla, ajungand la 200.000 de tone. 

Ideea programului Danube Soja a pornit de la statisticile ingrijoratoare privind deficitul de soia din statele Uniunii Europene in raport cu cresterea cererii de proteina vegetala din soia nemodificata genetic. Conform datelor organizatiei in Uniunea Europeana se cultiva doar 0,4% din suprafata mondiala de soia non-OMG, fapt care a dus la importuri in valoare de 35 milioane de tone. Din totalul importurilor, doar  7 milioane reprezinta soia nemodificata genetic.  Aceste statistici au stat la baza initiativei organizatiei austriece Donau Soja de a realiza un proiect cu obiective ambitioase.

Ce isi propune programul Danube Soja ?

Realizarea unei marci de origine si calitate pentru proteina vegetala nemodificata genetic din bazinul dunarean.

Realizarea unei cantitati de peste 200.000 tone de soia nemodificata genetic pana la finalul anului viitor.

Facilitarea accesului fermierilor la programe de instruire/pregatire si transfer de know how

Cresterea profitabilitatii fermierilor prin posibilitatea unei vanzari asigurate contractual inca de la infiintarea culturii si printr-un pret mai mare fata de cel al pietei, ca urmare a calitatii crescute a produsului.

Practic, organizatia isi propune crearea unui lant de productie de soia nemodificata genetic, cu avantaje atat pentru fermier, cat si pentru consumator. Mecanismul pe care Donau Soya doreste sa-l promoveze se refera la marirea bazei de date genetice pentru soia, prin certificarea semintelor, si incurajarea cultivarii de soia prin crearea unui lant de productie si distributie avantajos pentru fermieri.  La numai un an de la infiintare, programul reuneste peste 100 de membri din 12 tari: Austria, Germania, Elvetia, Franta, Olanda, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Ungaria, Serbia, Slovacia, Cehia si Romania.

Care este potentialul Romaniei?

Potentialul de productie de soia nemodificata in Romania si Bulgaria ste de zece ori mai mare fata de nivelul  atins in prezent. Tara noastra a cultivat, in 2013, 70.000 de ha de soia non-OMG, potentialul sau fiind estimat la 717.500 ha. In 1989 Romania cultiva o suprafata de 550.000 ha de soia.  O situatie similara este si in Bulgaria. Daca in 1979 Bulgaria cultiva 100.000 ha de soia, in prezent mai putin de 1000 de ha mai au aceeasi destinatie. Potentialul sau este estimat la 125.000 ha. La polul opus, Ucraina a crescut suprafata cultivata de la 14.000 ha in 1997 la 1.100.000 ha in 2013.

Despre Danube Soja

Este o organizatie neguvernamentala, non-profit, independenta, internationala, cu sediul la Viena, infiintata in 2012. Misiunea ei este dezvoltarea si securizarea resursei europene de proteina vegetala din soia nemodificata genetic prin actiuni de stimulare a cresterii suprafetelor cultivate in bazinul dunarean si zonele adiacente din Europa.

Sustinerea producatorilor romani a de a intra intr-un sistem certificat de productie a soia nemodificata genetic este unul dintre obiectivele proiectului. Pentru mei multe detalii despre inscrierea in proiect persoanele de contact sunt Dragos Dima, reprezentant pentru Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina : [email protected] . Initiativa este sustinuta de organismul de certificare Austria Bio Garantie ([email protected])

Mai multe detalii despre proiect gasiti pe www.donausoja.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *