Investitorii in energia regenerabila s-au grabit sa prinda ultimul an cu subventii uriase si au instalat in 2013 un numar-record de panouri fotovoltaice si centrale eoliene.
Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile a crescut anul acesta cu 60% fata de finele anului trecut. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, in sistemul energetic national erau instalate centrale de energie verde cu o capacitate de 3.670 de MW, fata de 2.334 de MW, cat era la finele anului trecut.
Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, fata de doar 49 de MW la inceputul acestui an. Si la eoliene a fost un salt mare, de la 1.800 de MW, la peste 2.400 de MW. Mai sunt in functiune microhidrocentrale de 501 MW si centrale pe biomasa de 53 de MW.
De ce atata graba
Interesul investitorilor de a pune in functiune centralele de producere a energiei din surse regenerabile anul acesta este indreptatit, in conditiile in care 2013 este ultimul an in care se vor mai acorda subventii uriase. Practic, cine isi instaleaza centrala anul acesta se incadreaza in schema de sprijin care este in vigoare in prezent si care le acorda producatorilor de energie fotovoltaica sase certificate verzi pe MWh, iar celor de la eoliene, doua certificate, timp de 15 ani. Aceasta chiar daca o parte din certificate au fost amanate pentru 2017.
In schimb, cine instaleaza centrala anul viitor va primi subventii considerabil reduse. Guvernul nu a votat inca vreun act normativ in acest sens, insa toate declaratiile prevestesc o reducere drastica.
Romania si-a atins tinta
Aceasta in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat oficial ca Romania si-a atins deja tinta de regenerabile asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020, respectiv ca 24% din consumul brut intern de energie sa provina din surse regenerabile.
„Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate pentru anul 2020 de 24% energie regenerabila din totalul consumului. Astfel va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, in 2015 cota maxima sa fie de 13%, fata de 15% cat este prevazut in Legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi – n.r.)”, a declarat saptamana trecuta vicepresedintele ANRE, Emil Calota.