Ce stiu romanii despre gazele de sist

Ce ?tiu românii despre gazele de ?ist
Ce stiu romanii despre gazele de sist
Ce stiu romanii despre gazele de sist

Peste 60% din cei intervievati in cadrul unui sondaj comandat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sunt slab informati cu privire la ceea ce inseamna gazele neconventionale si gazele de sist, potrivit unui comunicat al Agentiei, citat de Agerpres.

Necesitatea unei informari corecte si echilibrate cu privire la resursele neconventionale este una din principalele concluzii ale sondajului efectuat la comanda ANRM in cadrul “Campaniei de informare si dezbatere publica privind gazele de sist”. Sondajul a fost realizat in zonele ce includ perimetre cu potential de resurse neconventionale: judetul Constanta (orasul Constanta si comunele Costinesti si Limanu) si judetul Vaslui (orasul Barlad si comunele Iana, Pungesti, Stefan cel Mare si Bacesti). Sondajul s-a derulat in luna iulie, pe esantioane reprezentative. Cercetarea sociologica a vizat identificarea gradului si nevoii de informare a locuitorilor din cele doua regiuni.

“Peste 60% dintre cei intervievati sustin ca sunt slab informati cu privire la ceea ce inseamna resurse neconventionale – gaze de sist, la activitatile de explorare si exploatare, avantaje si dezavantaje. In ambele zone, s-a inregistrat un procent ridicat (peste 40%) al celor care cred ca lucrarile initiale sunt direct lucrari de exploatare. De asemenea, peste 50% din cei intervievati declara ca “nu stiu” care este durata etapei de explorare (intre 3 si 5 ani) in urma careia se stabileste daca exista zacaminte de gaz in zonele respective”, se arata in comunicat.

De asemenea, peste 65% din cei care au luat parte la sondaj spun ca nu stiu care sunt posibilele riscuri ale etapei de explorare, iar peste 50% declara ca nu cunosc dezavantajele etapei de exploatare. Intrebati care sunt avantajele explorarii/exploatarii, peste 40% au declarat ca “nu stiu”. In plus, 47% sustin ca nu a existat o informare corecta pana in acest moment in spatiul public. In ceea ce priveste sursele de informare, aproximativ jumatate dintre cei intervievati considera ca primaria ar trebui sa informeze cetatenii cu privire la activitatile care vizeaza explorarea. Urmatoarele institutii mentionate sunt Guvernul si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. In opinia celor care au raspuns sondajului, expertii din cadrul ANRM ar fi cei mai in masura sa informeze corect despre gazele de sist.

“Studiul a evidentiat nevoia de informare corecta a oamenilor in ceea ce priveste fazele de explorare si exploatare, respectiv potentialele riscuri pentru mediu si sanatatea umana. Pentru a exista o imagine de ansamblu asupra ceea ce inseamna gaze de sist si procedurile derulate in aceste zone, este important sa existe o implicare activa a reprezentantilor comunitatilor locale in a oferi locuitorilor datele necesare. Prin campania de informare derulata in prezent – inclusiv prin intermediul platformei www.infogazedesist.eu – ANRM isi propune sa raspunda nevoilor cetatenilor, prin informatii corecte, la zi”, a declarat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, citat in comunicat.

Studiul cantitativ face parte din ‘Campania de informare si dezbatere publica’ realizata de ANRM, cu sprijinul Comisiei Europene in perioada iulie-noiembrie 2013. Campania vizeaza cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la activitatile de explorare si exploatare a resurselor neconventionale – gaze de sist. In lunile urmatoare, ANRM va discuta cu autoritatile locale din zonele respective, va distribui materiale informative si va organiza sesiuni de informare pe aceasta tema.

De la inceputul lunii iulie, cei interesati pot adresa intrebari prin intermediul platformei www.infogazedesist.eu.

Din datele preluate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) de la EIA (n.r. – agentia administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei), reiese ca tara noastra ar avea rezerve recuperabile de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasandu-se pe locul al treilea in Europa, dupa Polonia si Franta.

Cu un asa potential, era doar o chestiune de timp pentru compania americana Chevron sa obtina acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui. Decizia a fost luata relativ recent, de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui, la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca „nu are dubii privind gazele de sist, mai ales ca aduc investitii de 300 milioane de euro in Romania doar in acest an“.

Nu e de mirare ca acest aspect este mentionat in programul national de investitii. „Vom sustine in continuare investitiile Chevron pentru explorarea de noi resurse neconventionale, urmand ca la momentul 2017-2018, cand se va confirma sau nu existenta acestor resurse, sa luam decizia privind partea de exploatare, cu respectarea celor mai inalte standarde de mediu, la nivel european, pentru ca UE a avansat foarte mult in aceasta directie“, a spus premierul, la prezentarea planului.

Altfel, in zece ani, Romania spera sa scape de importul de gaze; in prezent, 70% din consumul total este asigurat din productia interna, restul din import. Practic, productia interna de gaze naturale este asigurata de Romgaz si Petrom, care acopera cate o treime din consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *