Cat de dispusi sunt moldovenii sa inlocuiasca pungile de plastic

Cât de dispu?i sunt moldovenii s? înlocuiasc? pungile de plastic
Cat de dispusi sunt moldovenii sa inlocuiasca pungile de plastic
Cat de dispusi sunt moldovenii sa inlocuiasca pungile de plastic

Timpurile cand sacosele de plastic erau spalate si folosite de mai multe ori au trecut sau sunt practicate restrans si mai mult la tara. In oras, toate produsele sunt ambalate si oferite generos in cel putin o punga. Unii le folosesc pentru a stoca deseurile menajere. Altii le arunca la cos imediat ce au ajuns acasa. Altii au grija sa ajunga in containerul de masa plastica, destinat reciclarii. Pana la urma, toate ajung la gunoi. Dar e suficienta o adiere de vant ca sa fie imprastiate prin curti de blocuri, strazi, drumuri sau campuri — un cadru obisnuit pentru majoritatea dintre noi.

Una dintre solutiile propuse pentru reducerea numarului pungilor de plastic este utilizarea plaselor din panza — o practica obisnuita peste hotare, ce pare a fi si functionala. Pretul este unul simbolic si chiar daca pungile de plastic nu au fost scoase din stoc, cumparatorii aleg sa nu-si puna produsele in ele sau apleaza la ele mai rar.

Un sondaj realizat de compania Magenta Consulting arata ca si cumparatorii de la noi, circa 80% din respondenti, ar fi dispusi sa-si cumpere plase textile. Initiativa de a le oferi ar trebui sa vina din partea magazinelor sau a producatorilor de plase. Pretul pe care sunt gata sa-l plateasca este de la 10 pana la 14 lei. Tot atatia ar participa la o campanie din partea supermarketurilor de genul “Aduceti 30 de sacose de plastic si primiti in schimb una de panza”.

Cu toate acestea, daca ar fi sa aleaga, respondentii la sondaj, ar prefera sa fie deserviti in pungi de hartie. Dar nu in privinta produselor alimentare, ci intr-o masura mai mare pentru cosmetice, haine si incaltaminte. Tot ce tine de mancare sunt de acord sa le fie oferit in pungi de plastic biodegradabile. Aceasta in conditiile in care 56% considera ca problema pungilor de plastic consta in faptul ca ele sunt greu degradabile — intr-adevar, dureaza circa 30 de ani.

Cat de dispusi sunt moldovenii sa inlocuiasca pungile de plastic
Cat de dispusi sunt moldovenii sa inlocuiasca pungile de plastic

Este binevenita utilizarea pungilor de panza. Tot ce inseamna hartie implica si copaci taiati. Pungile de plastic – petrol si multa energie consumata pentru producere. Bioplasticul e facut din porumb, o resursa insuficienta. Practica de utilizare a acestor 3 tipuri de ambalaje este de maxim 4 ori, in timp ce pungile de panza pot fi folosite de cel putin 130. Voi in ce va puneti cumparaturile?

Nota metodologica: Magenta Consulting a realizat acest sondaj in randul internautilor prin intermediul platformei de sondaje on-line in baza unui esantion conventional. Perioada de colectare 7 aprilie – 6 mai, 2014. Marimea esantionului reprezinta 173 respondenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *