Se pregateste infiintarea asociatiei mondiale a comertului cu produse bio

Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
Se pregateste infiintarea asociatiei mondiale a comertului cu produse bio

Cei mai importati actori din agricultura bio la nivel mondial intentioneaza sa infiinteze, pana la finele anului 2012, o Asociatie mondiala a comertului cu produse bio, a declarat pentru Agerpres presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio Romania”, Marian Cioceanu. “Bio Romania face parte dintr-un grup de initiativa alaturi de cei mai importanti actori bio din lume precum SUA, India, Brazilia, Argentina, care intentioneaza sa infiinteze, pana la finele anului 2012, o Asociatie mondiala a comertului cu produse bio. Aceasta se doreste a fi un organism similar cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru ca sunt reglementari specifice in productie, dar mai ales in comert si de aceea a aparut aceasta necesitate”, a precizat Marian Cioceanu.

Acesta a subliniat ca prin aparitia acestei asociatii va fi mult mai usor sa se impuna la nivel mondial coduri CAEN pentru produsele bio. “La ora actuala nu exista codul CAEN pentru produsele bio, deci nici date statistice pe productie, procesare, import, export, ceea ce ingreuneaza previziunile si business-ul”, a aratat presedintele Bio Romania.

De asemenea, Bio Romania a realizat primul ghid al investitorului strain pentru agricultura eco din Romania, in colaborare cu catedra UNESCO a Universitatii Bucuresti si sub indrumarea unor profesori din Elvetia. “Este o prima editie de inceput acest prim ghid al investitorului strain pentru agricultura eco din Romania. Vom continua cu primul marketing al pietei bio din Romania, atat ca productie, procesare si comercializare. Este o lucrare ambitioasa, fara fonduri speciale, o radiografie a pietei bio din Romania si a tendintelor ei pentru a putea orienta investitorii. Poate gasim si o forma ca autoritatea sa sprijine acest studiu ca un mijloc util prin care investitorii straini sa vina sa investeasca in Romania”, a spus Marian Cioceanu.

In privinta exporturilor de produse bio, seful Bio Romania a mentionat ca in ultimii ani s-a inregistrat anual o crestere de 30%, care s-ar putea dubla pana in 2015. “In primul rand, consider ca subventiile acordate pe suprafata impreuna cu o subventie de nivel dublu pentru perioada de conversie ar face ca marii fermieri din agricultura conventionala sa treaca, macar partial, in bio si atunci cifra de afaceri si exporturile bio se vor dubla. Piata mondiala o cere, doar ca trebuie productie. De asemenea, daca ajungem la o suprafata de 5% cultivata in sistem bio si vor exista anumite facilitati pentru IMM-uri in vederea stimularii procesarii in sistem ecologic, precum si pentru asociere si comercializare prin grupuri de producatori certificati este posibil sa atingem exporturi de 1,5 miliarde de euro in 2015”, a subliniat Marian Cioceanu.

Potrivit acestuia, agricultura Romaniei este bizonala, putand fi efectuata nu numai in sistem intensiv, ci si ecologic. “Agricultura Romaniei este bizonala, una care se face in campie, dupa model american, de tip intensiv si pe suprafete mari, dar din fericire se poate practica si in sistem ecologic, unde exista productii rezonabile la hectar. Trebuie stimulata procesarea pentru a avea fabrici de paine, de ulei, de lapte pentru a transforma materia prima”, a mai adaugat seful Bio-Romania.

Potrivit estimarilor facute de reprezentantii MADR, Romania ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice de peste 1,5 miliarde euro in urmatorii cinci ani, daca acest sector va fi sprijinit de autoritati, in conditiile in care exporturile de astfel de produse au fost estimate la 200 de milioane de euro pentru 2011. In ceea ce priveste consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociatia patronala la circa 80 de milioane de euro, jumatate din aceasta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importurile realizate in special de marii retaileri. Romania detine la ora actuala doar un procent din total consum produse ecologice, fata de 6% in Germania.

Suprafata cultivata in sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare in 2010 la aproximativ 300.000 de ha in 2011, dar raportat la suprafata agricola de noua milioane de hectare este inca o suprafata nesemnificativa. Si numarul operatorilor din agricultura ecologica a inregistrat o crestere in 2011, fata de anii 2008-2010, ajungand la 10.000, cei mai multi detinand insa suprafete mici si animale putine.

La fel ca in anii trecuti, Romania continua sa exporte cu precadere cereale, miere, fructe de padure si foarte putin produse procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. Tarile europene sunt principalele piete de export ale Romaniei pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre tarile care importa masiv materie prima obtinuta in sistemul ecologic autohton, dar si principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piata romaneasca. Romania este la a sasea prezenta la BioFach, justificata de faptul ca este in primele 20 de tari din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *