Fiecare picatura de apa conteaza!

Fiecare picatura de apa conteaza!

Israel are una dintre populatiile cele mai dense din toata lumea si, totusi, doar 20% din suprafata sa este arabila, iar jumatate din aceste terenuri trebuie sa fie irigate. Peste jumatate din teritoriul Israelului este arid sau semi-arid.

Insa, datorita tehnologiei de ultima generatie, Israelul nu doar ca isi produce peste jumatate din propria mancare, dar, totodata, exporta anual produse agricole in valoare de 1,3 miliarde de dolari. Acest aspect include produsele agricole, precum si materii prime si tehnologie agricola in valoare de 1,2 miliarde de dolari, vandute instrainatate in fiecare an.

Deoarece agricultorii si cercetatorii israelieni au trebuit sa se confrunte cu un mediu dificil si cu resurse de apa limitate, experienta lor este relevanta in special pentru tarile in curs de dezvoltare.

Agricultorii au invatat sa-si dezvolte echipamentele si sa obtina produse agricole cu valoare adaugata mare, care sa ii ajute sa concureze pe pietele cu producatori ce au costuri mai mici. Managementul apei, reciclarea, desalinizarea si transportul au ajutat tara sa depaseasca dezavantajul conditiilor climatice drastice.

Israelul are inegalitati izbitoare in ceea ce priveste precipitatiile. In timp ce nordul tarii se bucura de o cadere de precipitatii relativ generoasa de 700 de milimetri pe an, regiunea centrala primeste doar 400-600 de milimetri, iar sudul tarii un nivel modest de 25 de milimetri anual. Transportatorul National de Apa, care transporta apa de la nord la sud, a ajutat la remedierea acestor dezechilibre regionale.

Utilizarea apei reciclate a reprezentat o alta solutie: din cei 1,1 miliarde de metri cubi de apa folosita pentru agricultura in 1998, aproximativ 250 de milioane de metri cubi au fost reciclati. Comisia Apei preconizeaza ca in viitorul apropiat, o treime din toate recoltele agricole vor fi irigate cu apa “curatata”. In Eilat, regiunea Marii Moarte si Desertul Arava, 24 de centrale de desalinizare furnizeaza in fiecare an alte 161 milioane de metri cubi de apa pentru irigatii.

Insamantarea norilor (injectarea norilor cu iodina pentru a creste procentajul de apa pe care fiecare nor il produce) s-a dovedit a fi un proces eficient. De asemenea, amenajarea peisajului pentru redirectionarea revarsarii apelor, calculele computerizate pentru a cartografia rutele precise ale apelor curgatoare si amplasarea strategica a copacilor si culturilor agricole, au ajutat la prevenirea desertificarii.

Fiecare picatura conteaza

Poate ca cea mai inovatoare solutie in ceea ce priveste utilizarea apei a fost irigatia prin picurare conceputa in Israel, in urma cu 35 de ani. Astazi, retelele de tevi din plastic cu mici deschizaturi pentru fiecare planta sau copac in parte sunt amplasate in mod strategic de-a lungul terenurilor agricole. Prin intermediul dispozitivelor de picurare pot fi pompate cantitati controlate de ingrasamant direct la tulpina plantei, un sistem cunoscut sub numele de “fertigatie”.

Arborii care cresc repede pot creste nivelul profitului pentru producatorii de lemne si, in acelasi timp, pot minimaliza daunele ecologice prin reducerea numarului de copaci care trebuie taiati.

Alte tipuri de irigatii includ metode de irigatie sub presiune, irigatie ingropata, irigatia prin pulverizare, care se potriveste in cazul livezilor si stropitoarelor utilizate pentru terenuri intregi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *