S-au majorat amenzile pentru cei care isi lasa proprietatile in paragina

    S-au majorat amenzile pentru cei care isi lasa proprietatile in paragina

    Firmele pot fi taxate cu pana la 5.000 lei daca nu mentin igiena si protectia mediului

    Consilierii judeteni s-au reunit vineri in sedinta pentru a dezbate nu mai putin de 90 de proiecte de hotarare inscrise pe ordinea de zi si pe cea suplimentara. Sedinta a debutat cu depunerea juramantului de catre consilierul judetean din partea PSD, Nicolae Peride, al carui mandat a fost validat la intalnirea precedenta, apoi s-a trecut la discutarea si votarea celorlalte proiecte propuse de sefii autoritatii judetene.

    Printre deciziile luate de consilierii judeteni se numara mai multe hotarari care vizeaza incheierea unor colaborari intre CJC si diferiti parteneri. De pilda, prin protocolul incheiat cu SC Lafarge Ciment Romania SA, judetul va beneficia de suma de 150.000 euro, bani care vor fi folositi in programul de impaduriri derulat de autoritatea judeteana. Presedintele CJC, Nicusor Daniel Constantinescu, a explicat necesitatea incheierii acestor parteneriate: „Dupa principiul poluatorul plateste, i-am convins pe cei de la Lafarge sa contribuie cu o suma la programul nostru de impaduriri, pentru ca si acesti poluatori au obligatia de a contribui la protectia mediului“. Banii vor fi folositi pentru plantarea de puieti in zonele Medgidia si Luminita, acolo unde Lafarge opereaza mai multe capacitati de productie.

    CJC va investi in sisteme de irigatii

    Un alt proiect important a facut referire la preluarea in proprietatea publica a judetului Constanta si in administrarea CJC a unor sisteme de irigatii carora li s-a retras recunoasterea de utilitate publica. CJC a solicitat in repetate randuri sa preia aceste sisteme, dar pana la Guvernul Ponta s-a lovit doar de refuzuri. „Noi am facut solicitarea pentru ca aceste sisteme sa fie apoi administrate de SC RAJA SA care are atat capacitatea, cat si specialistii necesari pentru a le opera. Prin proiecte europene sau cu alte surse de finantare sistemele care au fost declarate ca nemaifiind de utilitate publica pot fi reabilitate la nevoile actuale. Demersul nostru dateaza de multi ani, am discutat cu toti ministrii Agriculturii, dar nimeni nu a avut vointa politica de a face aceasta trecere in autoritatea CJC. Ministrul Daniel Constantin a vazut dezastrul facut anul acesta de seceta in Dobrogea si a inteles necesitatea de a face acest transfer“, a precizat Constantinescu.

    Un alt proiect important dezbatut in sedinta de vineri a fost cel referitor la modificarea si completarea unei hotarari care dateaza din 2010, privind mentinerea igienei, protectia mediului, conservarea si intretinerea constructiilor si a drumurilor publice in judetul Constanta. Practic, consilierii au aprobat actualizarea amenzilor pe care autoritatea judeteana le poate aplica celor care nu-si intretin proprietatile si care le lasa in paragina. Amenzile pentru persoanele fizice au fost fixate intre 600 si 1.200 lei, iar pentru persoanele juridice, intre 3.000 si 5.000 lei. Recent, autoritatile judetene au amendat o firma care si-a permis sa taie 76 de copaci in localitatea Cuza Voda, pentru ca ii incurca activitatea. Potrivit lui Nicusor Constantinescu, firma cu pricina a primit 76 de sanctiuni, pentru fiecare copac ciuntit.

    Consiliile locale, datoare vandute la RAJDP

    In cadrul sedintei s-au mai aprobat rectificari ale bugetelor institutiilor din subordinea CJC, precum si preturile medii la principalele produse agricole pe anul 2012, in functie de care fiscul calculeaza impozitul datorat statului de fiecare arendas. Consilierii au aprobat, de asemenea, repartizarea procentului de 20% din sumele defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit, iar banii vor ajunge la consiliile locale cu datorii catre Regia Judeteana de Drumuri si Poduri, precum si repartizarea procentului de 20% din sumele defalcate din TVA, pe trimestrul III al anului 2012. In acest ultim caz, sumele s-au repartizat cu prioritate la acele consilii locale care trebuie sa asigure co-finantarea unor proiecte europene pentru care deja s-au accesat fonduri.

    Sportul constantean a reprezentat un alt capitol al sedintei de vineri, doua dintre cluburi primind bani din bugetul judetean. Cei cinci consilieri PDL prezenti la sedinta s-au abtinut la votul pentru proiectul privind alocarea unei sume Clubului Sportiv Universitar Neptun al Universitatii Maritime Constanta, dar au votat pentru alocarea a 900.000 lei pentru Clubul Sportiv Baschet Club Farul Constanta, care in acest an a acces in prima liga de profil.

    Programul „Consumam produse romanesti“, care se bucura de un real succes in intregul judet si prin care agricultorii sunt sprijiniti cu solarii si rasaduri de legume va beneficia, de asemenea, de o suplimentare de buget cu 600.000 euro, iar autoritatile judetene iau in calcul construirea unor depozite frigorifice unde sa fie pastrate legumele produse in aceste solarii.

    Alte 46 de proiecte au privit acordarea de ajutoare financiare in bani ori in materiale de constructii pentru familii care fie au rude grav bolnave si necesita interventii urgente, fie nu au posibilitatea de a-si ridica un acoperis deasupra capului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *