Doua firme din Germania fac la Iasi agricultura ecologica pe 7.000 ha luate in arenda

Doua firme din Germania fac la Iasi agricultura ecologica pe 7.000 ha luate in arenda

Cel mai mare producator agricol ”eco” din tara isi stabileste sediul la Iasi. Conducerea Orgapic SRL a anuntat ca in aproximativ o luna va muta sediul social al firmei din Neamt, pentru a fi mai aproape de suprafetele mari de teren administrate in Iasi. Orgapic si Agro Iulia au aceiasi proprietari, doi afaceristi germani, si au devenit printre cele mai mari firme din agricultura ieseana. Cu toate ca lucreaza aproape 7.000 de hectare, cele doua firme nu au cumparat nici macar un metru patrat de teren.

 

Platesc bine

Actionarii germani au ajuns in Romania dupa modelul colonistilor americani: in cautarea unei afaceri profitabile. ”De la niste parteneri de afaceri au aflat ca se poate face agricultura in zona si asa au ajuns in judetul Neamt. Au infiintat Orgapic, dupa care au cumparat Agro Iulia”, explica Andrei Dorobantu, director in ambele firme, m`na dreapta a nemtilor. In pofida temerii generale ca strainii vor cumpara toate terenurile agricole din Romania, actionarii germani au decis sa aplice o alta politica. ”Nu avem nici macar un hectar cumparat, mergem pe sistemul arendei. Orgapic are pe Iasi aproape 4.000 de hectare, iar Agro Iulia circa 2.800, toate luate in arenda”, sustine Dorobantu. Daca fermierii autohtoni ofera proprietarilor produse ca pret al arendei, Orgapic a decis sa plateasca cu bani cash, pentru a avea o siguranta mai mare ca pot obtine terenurile de care au nevoie. ”Anul trecut am cam impus pretul, am avut o campanie agresiva. Platim un leu pe kilogramul de grau”, afirma directorul Andrei Dorobantu. Pentru un hectar de teren arendat se acorda proprietarului intre 600 si 800 kilograme de grau anual. Asta inseamna ca taranii care au dat pamantul nemtilor de la Orgapic au primit cel putin 500 lei pe an de fiecare hectar. Trebuie spus, insa, ca pretul graului a scazut anul trecut pana la 50 de bani/kilogram, iar acest lucru a dublat, practic, valoarea arendei.

 

Andrei Dorobantu

Vin la Iasi

Sediul firmei Agro Iulia a fost mutat anul trecut de la Neamt la Iasi si societatea a intrat rapid in topul firmelor din agricultura judetului. Cu un capital social de 167.000 lei, Agro Iulia se afla pe locul al V-lea in topul firmelor straine, fiind devansata de nume precum Agrocapital SRL sau Latini Com SRL. ”Mutarea Orgapic la Iasi ne va propulsa pe primul loc, pentru ca avem un capital social de aproximativ 5 milioane de euro”, sustine Andrei Dorobantu. La un capital social de 5 milioane de euro, Orgapic se situeaza la nivelul companiei Cotnari. Datele de pe site-ul Ministerului de Finante indica insa faptul ca firma germanilor este cu mult mai mica. In 2010, capitalul social era de 750.000 lei, ceea ce ar plasa-o pe locul al II-lea in topul firmelor straine din agricultura ieseana.

Cel mai mare ”bio”

Nemtii de la Orgapic sustin ca sunt cei mai mari producatori ”eco” din tara si printre cei mai mari din Europa. Produsele lor nu apar insa pe piata ieseana, ci iau drumul Germaniei. ”Aici nu avem piata bio, nu sunt oferite preturi competitive. Noi producem grau, secara, orz si soia, care sunt vandute in Germania. Cantitatile sunt preluate ori de o alta firma a actionarilor nostri, ori de firme partenere. Cert este ca se fac nenumarate verificari, pentru ca produsele bio sunt greu de obtinut. Daca nu ai respectat procedura, iesi de pe piata”, spune Dorobantu. Metoda livrarii produselor agricole catre firmele germane este confirmata si de oficialii ieseni. ”Fiind in UE, se intra la comert intracomunitar, nu la export, adica nu se platesc taxe vamale. Firma germana face apoi export, beneficiind si de prestigiul statului in care lucreaza. Asa se ajunge ca graul romanesc sa fie considerat german si sa se vanda la preturi mari”, explica Magneriu Jalba, sef serviciu in cadrul Directiei pentru Agricultura Iasi.

De trei ori mai scump

Conditiile care trebuie respectate pentru agricultura ”bio” nu permit obtinerea de recolte importante, ceea ce face ca preturile produselor sa fie ridicate. Spre exemplu, pe cele 32.000 de hectare de grau cultivate anul trecut la Iasi s-a obtinut o productie medie de 4.000 kg/ha, in timp ce in zona ”bio” recolta a fost de cateva ori mai slaba. ”Intr-un an de exceptie se pot obtine 1.300 – 1.500 kg/ha. Ca ingrasamant, folosim doar vinasa, care este un rest de drojdie de panificatie. Costurile sunt mari”, adauga Andrei Dorobantu. Dar si profiturile sunt pe masura. Ca doar nemtii n-au venit in Iasi sa faca munca voluntara.

Cine sunt actionarii

Ralf Marko Schneider si Klemens Wilhelm Tonnies sunt actionarii Orgapic, in timp ce la Agro Iulia SRL figureaza Ralf Marko Schneider si Maximilian Berndt Tonnies. Orgapic si Agro Iulia au 50 de angajati si administreaza terenuri agricole in Neamt, Iasi si Botosani. La Iasi, a arendat suprafete care pornesc de la Plugari si Deleni si pana la Ion Neculce.

”Desi teoretic nu au inca voie, strainii au cumparat mari suprafete de teren in Romania. Sunt folosite doua metode, ambele legale. Cea mai simpla este aceea de a infiinta o firma aici, care sa cumpere terenuri. A doua are la baza un intermediar. Se contacteaza o persoana fizica din Romania, care incepe sa cumpere. Veti descoperi persoane cu sute de hectare in proprietate, care le lucreaza, desi, teoretic, nu ar avea aceasta capacitate”, Magneriu Jalba, sef serviciu DADR

 

Ce inseamna ”eco”

,,Agricultura ecologica” este acelasi lucru cu agricultura ”organica” sau ”biologica”, termeni utilizati in alte state europene. In agricultura ecologica este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. Inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ”produs ecologic”, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani. In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ”ecologic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *