Sute de ieseni au creierul modificat de la consumul somniferelor

Sute de ieseni au creierul modificat de la consumul somniferelor

Presiunea economica extraordinara a fost, in cazul a sute de ieseni, imposibil de suportat. Acestia si-au gasit refugiul in medicamente stropite cu mult alcool. Numarul cazurilor e in crestere, o confirma si specialistii spitalului de psihiatrie Socola. Dependentii de somnifere provind mai ales din mediul urban si sunt in general tineri intre 30 – 40 de ani. “Vin oamenii care si-au pierdut perspectiva ca se va ameliora situatia lor intr-un viitor”, a spus medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi. La sate, taranii fara acces la servicii medicale de specialitate isi trateaza depresia in mod traditional cu tuica si vin.

Dependenta e parsiva

Doctorul Ovidiu Alexinschi a prezentat cazul unui barbat, tocmai externat de la pavilionul de toxico-dependenti: “E un pacient in varsta de 52 de ani, care nu mai lucreaza de cativa ani si care a avut un accident de masina”. Barbatul a fost lacatus-mecanic la CUG si, odata disponibilizat, a recurs la tot mai mult alcool. Dupa accidentul rutier, a primit tratament cu antiinflamatorii, antalgice, pentru combaterea durerii. “Omul mai tragea un pic si cu paharelul si a ajuns de urgenta la noi, prin 2010”, a explicat dr. Alexinschi. I s-a dat tratament cu niste benzodiazepine. Fostul muncitor la CUG a continuat sa ia sedative de la medicul de familie si nu a a mai venit la control la Socola.Usor, pe nesimtite, dependenta de sedative s-a instalat. Somniferele, sedativele nu se recomanda decat in cazuri selectionate. “In principiu, este bine sa le folosesti cel putin pentru efectul lor hipnotic, de inducere a somnului, este bine sa le folosesti pe o perioada cat mai scurta, sa reduci doza si sa le scoti”, a declarat medicul Alexisnchi.

Auto-tratament

Fostul muncitor si-a autoadministrat diazepam si a devenit dependent de somnifere, benzodiazepine. In urma unei crize a ajuns iarasi la Socola unde i s-a explicat mecanismul, i s-a pus in vedere ca a pornit pe un drum periculos, ca organismul lui a inceput sa tolereze somniferele. La 50 de ani, somer si toxico-dependent, pacientul a dat din cap ca pricepe “fenomenul”. “Partial a inteles”, a spus medicul. Insa, dupa ce a plecat de la Socola, la cateva saptamani si-a reluat obiceiurile.

Lua pastile cu pumnul

Fostul lacatus mecanic de la CUG a consumat zilnic, pe durata unui an sute de pilule cu efect sedativ si hipnotic. A trecut pe la diferiti medici de familie si a cerut retete, a cautat sa faca rost de orice l-ar fi putut adormi. Nu conta de care somnifer facea rost, ce si cum zicea la medici. “Se prevala de fel de fel de lucruri, ba ca nu poate sa doarma, ba ca ii este frica”, a remarcat dr. Alexinschi. “E clar ca toate declaratiile unui bolnav pot fi interpretate de un nespecialist. Poate fi o tulburare anxioasa sau una depresiva, care are indicatie si de benzodiazepine pe durata scurta. Dar la el era de fapt dependenta de benzodiazepine care isi spunea cuvantul si faptul ca avea nevoie de ele ca sa se calmeze”.

 

Si cu alcool

Dupa cateva luni, de sarbatori, pacientul a revenit cu aceleasi probleme. “I se facuse rau, intr-un context stropit cu bauturica, dar suferea de neliniste. Evident ca nu mai avea acces la diazepam de cateva zile. Cu dureri de cap, a recurs la alcool”, si-a amintit Ovidiu Alexinschi. Medicii au apelat la solutia scaderii treptate a dozei. La benzodiazepine, se scade doza sub supraveghere in spital. I-au facut din nou reeducare si i s-au explicat riscurile si ce important este sa renunte la somnifere, ca asta inseamna dependenta. Spera sa fi inteles lectia.

Creier modificat

La Colegiul Farmacistilor nu exista o stastistica despre cantitatile de somnifere comercializate in Iasi. Presedinta Gabriela Streit spune ca nu are cum sa dea date certe despre consum. “Riscul de dependenta exista la orice somnifer daca nu se gasesc cauzele insomniei”, a explicat ea. Prin consumul abuziv, fostul mecanic de la CUG a devenit dependent de modificarile ce se petreceau in mintea sa la nivel molecular, de fiecare data cand lua o pastila. Substantele sedative i se legau de anumiti receptori din creier si ii provocau efectele neuro-psihice de inducere a somnului, de reducere a anxietatii. Aceste reactii folosesc in practica medicala, cu o conditie: substantele hipnotice trebuie administrate dupa un regim controlat si prescrise cu discernamant.

Utilizate peste tot

Medicamentele de tip diazepam, nitrazepam, oxazepam, florintrazepam, xanax sau valium actioneaza asupra creierului la fel ca heroina. Benzodiazepinele sunt niste molecule foarte utile care ii ajuta pe insomniaci, ii linisteste pe anxiosi, dar creeaza dependenta. Aceste medicamente variaza in functie de concentratie, rapiditatea cu care se instaleaza si cat timp dureaza efectul. Diazepamul este o benzodiazepina cu durata lunga de actiune, concentratia plasmatica dureaza zece ore in sange. Lorazepamul sau alprazolamul au durata scurta de actiune. Midazolamul are durata ultra-scurta de actiune.

Benzodiazepinele se prescriu pe reteta verde, fac parte din lista de substante cu prescriere controlata. Problema este ca se pot da de orice fel de specialist si multi medici de la diferite specialitati. Le dau, de exemplu, pentru pacienti cardiaci, sa se linisteasca. Sunt utilizate peste tot, nu doar in psihiatrie.

“In momentul in care vom avea cardul informatic, lucrurile vor fi mai clare si vom avea acces toti la istoricul pacientului. Asemenea cazuri se vor mai rari. Dar pana atunci sunt utilizate de multe ori poate fara sa realizeze toti specialistii ca au potential de abuz”, medic psihiatru Ovidiu Alexinschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *