Pentru cine bate vantul in turbinele de la Bestepe?

Pentru cine bate vantul in turbinele de la Bestepe?

De-o bucata de vreme, proprietara unor terenuri din extravilanul comunei Bestepe se lupta cu morile de vant sa afle, de la cei indreptatiti, daca dezvoltatorul unor eoliene ce urmeaza a fi amplasate in preajma proprietatii sale este obligat sau nu sa ii ceara acceptul. Femeia, Paraschiva Serban, crede ca da. Firma care investeste, SC FF Wind Energy International SRL, crede ca nu. Primaria Bestepe spune ca terenul proprietarei „probabil sa nu fie afectat de realizarea acestei investitii”. Agentia de Protectia Mediului, cea care da avizul de mediu, o cam scalda si trimite femeia la primarie sa-si rezolve problema. Primaria nu sta nici ea pe loc si o trimite la investitor. In fine, investitorul e de negasit si nici la cererile scrise ale proprietarei nu raspunde.

De ce simplu cand se poate complicat?

In aceasta faza a trimiterii dela Ana la Caiafa, Paraschiva Serban nu pare a renunta la aflarea adevarului ce implica terenul ei din extravilan si are tot dreptul sa afle. Din varii motive, fie din necunoasterea legislatiei, fie din dispret fata de cetatean, fie din cauze ascunse, institutiile de stat in cauza, recte primaria si APM-ul, dar nici investitorul, nu dezleaga calul de la gard, pentru un lucru relativ simplu de demonstrat pe documente, si de aici suspiciunea in crestere cum ca proprietara de teren ar fi fraierita, mai exact frustrata de un drept legitim. Spuneam ca la cererile proprietarei, APM-ul a facut doar o redirectionare a acestora, pentru ca intr-un raspuns scris spune asa: „Referitor la sesizarea dvs. 3444 din 30 martie 2012 prin care semnalati ca firma SC FF Wind Energy International SRL prin PUZ-Realizare parc eolian, racordarela SENreabilitare drumuri de acces-Bestepe 1 si Bestepe 2, cu amplasamentul in extravilanul comunei Bestepe(…) afecteaza suprafetele de teren pe care le detineti cu titlu de proprietate in tarlaua T61, tarlaua T63, parcela A780, tarlaua T67, parcela A791 si tarlaua T70, parcela A801, sesizarea dvs a fost transmisa titularului de proiect si Primariei Bestepe in vederea solutionarii”. Intr-o alta adresa, din 10 mai a.c., referitor la acelasi proiect eolian Bestepe 1,2,3 si 4 APM-ul, in esenta, face trimitere a plangerilor proprietarei la aceeasi Primarie Bestepe, cheia problemei.

Primaria Bestepe, cea care a emis Certificatul de Urbanism nr.10/1330/18.07.2011, si autoritatea care detine harti cadastrale, harti pe baza carora functionarii primariei ii puteau demonstra Paraschivei Serban cum sta treaba cu terenurile sale si cat sunt afectate de viitoarele turbine, s-a multumit doar sa-i dea un raspuns de rasul curcilor. Iata fraza memorabila din adresa 946/09.05.2012: ”(…) Tarlalele si parcelele enumerate in cerere este probabil sa nu fie afectate de realizarea acestei investitii”. Magistral raspuns de lamurire a cetateanului.

Cat despre investitorul FF Wind Energy International SRL, numai…tacere la solicitarile legitime ale Paraschivei Serban. Femeia tot mai asteapta un raspuns. Vom urmari si noi cu interes evolutia acestui caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *