Ce inseamna de fapt alimente ecologice

Avertisment ONU: Omenirea st? pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor
Ce inseamna de fapt alimente ecologice
Ce inseamna de fapt alimente ecologice

Alimentele ecologice produse in Romania au devenit foarte cautate de consumatorii locali in ultimii ani. Ce inseamna, insa, un aliment ecologic Made in Romania si ce garantii ai atunci cand te decizi sa dai un ban in plus pentru asemenea produse?

Termenul de ,,agricultura ecologica” este protejat si atribuit de Uniunea Europeana Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, fiind similar cu termenii ,,agricultura organica” sau ,,agricultura biologica” ce se folosesc in alte state membre, explica Ministerul Agriculturii.

Scopul agriculturii ecologice este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, folosind tehnologii prietenoase cu mediul. Produsele agricole si alimentare ale agriculturii ecologice trebuie sa fie proaspete si autentice.

Ministerul Agriculturii subliniaza ca, „in etapa de productie la ferma, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor”. Altfel spus, atunci cand cumparati alimente ecologice marcate corespunzator, va asigurati ca acestea nu contin organisme modificate genetic, pesticide sau hormoni de crestere.

In etapa de procesare a alimentelor ecologice, este restrictionata utilizarea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza.

Legile autohtone si cele europene reglementeaza procesarea, etichetarea, comertul, importul, inspectia si certificarea alimentelor produse in sistemul de agricultura ecologica.

Producatorii care doresc sa cultive si sa vanda produse bio care poarta etichetele si siglele specifice trebuie sa urmeze cu strictete anumite etape.

Astfel, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs ecologic”, ferma trebuie sa parcurga o perioada de conversie de cel putin doi ani. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, agricultorii sunt verificati in cadrul unor vizite de inspectie, care in Romania sunt private, aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In urma controalelor, operatorii care respecta regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ,,ecologic”. Pe eticheta aplicata unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referire la productia ecologica, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic.

Ministerul Agriculturii ii asigura pe consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logoul comunitar ca pot avea increderea ca: cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *