Contracte dubioase pentru statii de epurare din banii Guvernului

0
536
Investiţie de 17 milioane lei într-o staţie de tratarea apei în oraşul Târgu Lăpuş
Investiţie de 17 milioane lei într-o staţie de tratarea apei în oraşul Târgu Lăpuş
Contracte dubioase pentru statii de epurare din banii Guvernului
Contracte dubioase pentru statii de epurare din banii Guvernului

Mai multe statii de epurare construite din banii Guvernului pentru a epura apele de mina, au fost date in urma unor licitatii mai mult decat dubioase unei firme private. Este vorba de firma S.C. Domaso SRL, care ii are asociati pe fostul prefect de Hunedoara ( fost PDSR-ist, fost PDL-ist…) Explicatia pentru respectiva miscare ar fi aceea ca, statul nu le poate administra cum trebuie. Poate in schimb, sa plateasca anual sume uriase catre firma fostului prefect de Hunedoara, care face aceeasi operatiune ce in mod normal ar fi costat mult mai putin.
Explicatia adevarata insa, ar fi aceea ca, domnul Copaescu Sorin, director al CONVERSMIN ( societatea care a organizat licitatia pentru administrarea statiilor de epurare) este din aceeasi localitate cu Apostu Sorin, unul dintre actionarii firmei SC Domaso SRL, ba mai mult, domnul Apostu (impreuna cu Barbu Gheorghe, fost ministru) sunt chiar cei care l-a ajutat pe Copaescu sa primeasca functia de director al CONVERSMIN.
Si cum ar putea jumuli cei trei mai bine statul roman decat prin atribuirea de contracte catre firme afiliate lor? Si bineinteles prin lucrari executate de proasta calitate, sa le ramana si domniilor lor ceva, asa de un… comision.
Firma domnului fost prefect nu a investit nimic in statiile de epurare, nu are personal specializat pentru administrarea acestora si nici logistica necesara (decat in acte) pentru o buna functionare a procesului de epurare a apelor de mina.
Cu toate acestea, cei de la Apele Romane nu au ezitat sa dea acordurile necesare pentru ca societatea sa poata castiga licitatia pentru administrarea statiilor de epurare ce ar trebui sa curete apele poluate, si nu doar bugetul saracit al tarii.

Oameni omorati sub protectia Apelor Romane

Pentru ca tacamul sa fie complet, cei care gestioneaza statiile de epurare luate de catre firma lui Sorin Apostu au primit, se pare, ordine foarte clare sa faca… economii. Astfel ca, pentru a reduce costurile de functionare ale statiilor, o buna parte din timp, acestea nu functioneaza pentru a economisi reactivi. Rezultatul acestui proces este unul pe masura, apele uzate de mina fiind eliberate direct in emisari fara a mai trece prin satiile de epurare, otravind astfel raurile si omorand fauna piscicola. In alta ordine de idei, situatia este mult mai grava deoarece o buna parte din apa acida incarcata cu metale grele, ajunge in panza freatica si implicit in izvoare, fantani si sol.
Toate acestea duc in timp la o moarte lenta a multora din cei care locuiesc in zonele din aval a galeriilor de mina, cele mai multe dintre cazuri fiind cele ale imbolnavirilor de cancer, fie prin consumul apei potabile din surse infestate, fie prin consumul de produse agricole provenite din soluri cu un continut mare de metale grele solubile care sunt asimilate de catre plante si ulterior de catre animale.
Cu toate acestea, atat cei de la Autoritatea de Sanatate Publica cat si cei de la Apele Romane emit buletine de analize din care toate par a fi… in regula. Cat de ”in regula” este situatia de la statiile de epurare a firmei fostului prefect de Hunedoara, se poate vedea cu ochiul liber in aval de respectivele locatii unde peisajul apocaliptic credem noi ca spune totul. Daca sunt intrebati despre situatia din respectivele locatii, cei responsabili dau vina pe… poluarea istorica. Totusi, noi ne indoim ca ar fi doar poluare istorica, atata timp cat, istoria nu are nimic de a face cu apa care nu intra acum prin statiile de epurare pentru a fi neutralizata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.