Deschiderea oficiala a avut loc in prezenta Rovanei Plumb, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice alaturi de Marcel Octavian Nicolaescu, Vice-primar in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
Ambii au adus in discutie problemele de protectie a mediului inconjurator, reafirmand importanta implicarii autoritatilor centrale si locale, dar si a fiecaruia dintre noi, pentru a asigura dezvoltarea intr-un mediu sanatos pentru generatiile urmatoare.
“ROMENVIROTEC este un eveniment deosebit de important deoarece reprezinta atat o platforma pentru progresul tehnologic in managementul deseurilor, cat si o platforma pentru eco-educatie – o etapa importanta in protectia mediului. Alaturi de colegii din minister si din institutiile teritoriale, am gasit solutii si am inaintat propuneri pe partea legislativa pentru a crea o infrastructura necesara procesului de reciclare” a declarat ministrul Rovana Plumb.
Timp de patru zile, 130 de companii din 15 tari au expus pe o suprafata de aproximativ 6.500 de metri patrati, aparatura si servicii de ultima generatie pentru un mediu si o populatie sanatoase.
In total, 4.000 de vizitatori au trecut pragul celor doua manifestari confirmand interesul tot mai mare spre aceste domenii, atat din partea mediului de afaceri, cat si din partea publicului larg.
ROMENVIROTEC a atins in acest an toate aspectele protectiei mediului in Romania. Tehnologii pentru valorificarea deseurilor biodegradabile; pentru curatare, depoluare, decontaminare a solului si a apei; pentru reconstructia ecologica a terenurilor infestate cu suprafete petroliere; kit-uri de interventie in caz de poluare; baraje de retinere; skimere; solutii inovatoare pentru incalzire si independenta energetica a cladirilor – toate s-au regasit printre produsele prezentate de expozanti.
Alaturi de acestea, un alt punct important l-au reprezentat actiunile de educatie ecologica destinate scolarilor.
Laboratorul Verde – un autocar modificat si adaptat special pentru copii, le-a oferit acestora informatii esentiale despre colectarea selectiva si reciclarea deseurilor de ambalaje.
In acelasi timp, la standul Micului Ecologist, copiii au invatat prin jocuri de tipul «Baterel si lumea NON-E » concepte de educatie ecologica non-formala.
In completarea actiunilor de sanatate destinate mediului inconjurator, ROMEXPO a gazduit si ROMMEDICA – manifestare destinata preocuparilor de sanatate pentru populatie.
Aparatura high-tech din acest domeniu dedicata atat ingrijirii la domiciliu cat si institutiilor medicale, lectii de prim – ajutor si actiuni de masurare gratuita a glicemiei si tensiunii si-au gasit loc in programul ROMMEDICA.
Un punct important din cadrul ROMMEDICA l-au constituit lectiile gratuite de prim-ajutor sustinute de reprezentantii Crucii Rosii Romane si cei ai Ambulantei BGS. Acestia au oferit vizitatorilor informatii pretioase care in caz de accidente pot face diferenta.
Atat ROMENVIRTOEC cat si ROMMEDICA au insemnat pentru mediul de afaceri posibilitatea realizarii de intalniri si discutii atat in cadrul programului expozitional, cat si pe parcursul evenimentelor conexe.
“Ne-am bucurat ca in aceste zile ROMEXPO a devenit un centru al preocuparilor pentru sanatate, atat pentru mediul inconjurator cat si pentru noi ca indivizi, prin intermediul celor doua manifestari organizate. Si in acest an am creat cadrul propice pentru a reuni atat companiile, cat si beneficiarii directi ai sistemului medical si ai domeniului protectiei mediului, contribuind semnificativ la cresterea si imbunatatirea serviciilor din aceste doua arii de activitate. Astfel, organizatori, participanti si vizitatori deopotriva, am demonstrat ca suntem entitati esentiale in procesul de dezvoltare si consolidare a comunicarii activitatilor de protectie a mediului si a celor din sistemul medical din Romania” declarat Mariana Suciu, Director General ROMEXPO SA.