Agricultura bio castiga teren

40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica
Agricultura bio castiga teren

In judetul Satu Mare exista un numar de 36 de operatori in agricultura ecologica
Agricultura ecologica castiga tot mai multi adepti in randul agricultorilor satmareni. Potrivit evidentelor Directiei Agricole Satu Mare, pana in prezent sunt inregistrati un numar de 36 de operatori in domeniu. Agricultura ecologica nu este o ocupatie tocmai facila, in conditiile in care trebuie respectate o serie de conditii dure. De exemplu, in agricultura ecologica nu se utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor. Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise cu desavarsire. In schimb, cererea pe piata este tot mai mare, in special pe pietele din Occident, acolo unde produsele ecologice au un pret foarte bun. Doar ca, deocamdata, producatorii autohtoni patrund destul de greu pe aceste piete. In orice caz, aceasta ocupatie pare sa se transforme, in timp, intr-un pariu castigator pentru operatorii din domeniu.
36 de operatori in agricultura ecologica
In judetul Satu Mare exista pana in prezent un numar de 36 de operatori in agricultura ecologica, din care 35 de producatori si un singur procesator, aflat in curs de autorizare. In sectorul vegetal sunt inregistrati 21 de operatori. In ceea ce priveste suprafetele cultivate, 171,58 hectare reprezinta culturi de grau, 246,47 hectare – porumb, 185,24 hectare – mei, 482,54 hectare – soia, 83,01 hectare – floarea soarelui, 0,6 hectare – rosii, 109,31 hectare – culturi furajere, 2,05 hectare – vita de vie, respectiv 171,14 hectare – hrisca (planta ierboasa care apartine familiei Polygonaceae, din care fac parte si macrisul). De asemenea, mai sunt inregistrate la sectiunea ecologica 73 hectare de pasune, 14,11 hectare de fanete, respectiv 219,98 hectare de livezi. In sectorul zootehnic sunt inregistrati doi operatori, care detin 500 de ovine si trei bovine. Pe apicultura ecologica au mizat 12 operatori, care detin 1.463 de familii de albine.
Agricultura viitorului
Pentru ca in Romania nu s-au folosit atat de mult substantele chimice fata de alte tari europene, agricultura bio poate fi practicata cu succes. Cel putin de aceasta parere sunt satmarenii care au pariat pe agricultura ecologica. Acestia au reusit chiar sa gaseasca un aliat nesperat: terenurile agricole ramase in paragina. Si asta pentru ca pe aceste suprafete nu au fost folosite substante chimice, un mediu tocmai propice pentru dezvoltarea agriculturii bio. “Daca stam sa ne gandim, sunt si acum hectare intregi de pamant care stau nelucrate de destul de multa vreme, iar acesta este un prim pas pentru agricultura ecologica. Pornim de la teren, continuam cu semintele si cu respectarea normelor fito-sanitare din productie, si ajungem sa avem un produs ecologic”, este de parere unul din satmarenii care au mizat pe acest tip de agricultura. Insa problema cea mai mare este ca in Romania nu exista o banca de seminte ecologice, ele trebuie aduse initial din strainatate, unde sunt foarte scumpe. In schimb, consumatorii care cumpara produse bio pot avea increderea ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica.
Mai greu cu avizele
Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai. Tocmai datorita acestui fapt in judet nu exista niciun procesator autorizat de produse ecologice. In schimb, exista interes in aceasta directie, in conditiile in care in acest moment se afla in proces de realizare o astfel de investitie. Astfel, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea produs ecologic, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica. In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ecologic.
Ce este agricultura ecologica
Agricultura ecologica, termen atribuit de Uniunea Europeana Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, este similar cu termenii agricultura organica sau agricultura biologica utilizati in alte state membre. Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole si alimentare proaspete si autentice, prin procese create sa respecte natura si sistemele acesteia. In etapa de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *