Un grup mixt va veni cu propuneri pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova

Un grup mixt va veni cu propuneri pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova
Un grup mixt va veni cu propuneri pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova

Autoritatile centrale, expertii si comunitatea de afaceri vor veni cu propuneri de modificare a cadrului legislativ pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Republica Moldova. Crearea respectivului grup mixt este o recomandare Studiului National in agricultura ecologica si inverzirea agriculturii conventionale, realizat in cadrul proiectului PNUD/Fondul Global de Mediu „Consolidarea capacitatilor pentru implementarea reformei de mediu”, transmite IPN.

Managerul proiectului, Mihai Roscovan, a declarat, la prezentarea studiului, ca au fost lansate mai multe initiative de politici, fundamentate de studii cum ar fi subventiile energetice, de promovare a eco-tehnologiilor in Republica Moldova. „Acum lansam un nou studiu, privind agricultura organica si propunerile de inverzire a agriculturii conventionale. Implementarea propunerilor acestor studii va permite dezvoltarea agriculturii organice, ca aceasta sa ocupe locul cuvenit in economia Republicii Moldova”, a spus Mihai Roscovan.

Potrivit datelor prezentate in studiu, exporturile de produse agricole ecologice reprezinta mai mult de 11% din exporturile agricole totale. In ultimii ani pentru agricultura ecologica au fost alocate subventii la nivelul de 0,7% din totalul fondurilor de subventionare , in timp ce subventiile pentru utilizarea de ingrasaminte si pesticide au fost la nivelul de 12,2%. Pana in prezent nu s-a intreprins niciun efort coordonat pentru a stabili criterii si obiective de mediu in politicile si legislatia care reglementeaza subventiile si stimulentele fiscale in sectorul agricol.

Seful Serviciul productie ecologica si produse de origine a Ministerului Agriculturii, Iurie Senic, a declarat ca in Republica Moldova se cultiva produse agricole ecologice pe o suprafata de circa 62 de mii de hectare. Preponderent sunt cultivate culturi de floarea-soarelui, soia, plante medicinale si aromatice, precum lavanda, salvia, mararul etc. Totodata, numarul producatorilor agricoli care sunt cointeresati sa creasca produse ecologice este in crestere. Astfel, de la 1 ianuarie si pana in prezent, 19 producatori agricoli au fost inregistrati ca producatori de produse ecologice, iar numarul total este 59.

Uniunea Europeana a pregatit in procesul de asociere cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova 3 regulamente privind subventionarea agriculturii ecologice si a mediului rural, iar producatorii moldoveni sunt pregatiti pentru a obtine subventionarea europeana conform acestor regulamente. „Republica Moldova are toata legislatia necesara privind dezvoltarea agriculturii ecologice, dar ne ramane sa armonizam legislatia cu cele patru regulamente ale UE care au aparut in procesul de asociere. Azi nu reusim sa mentinem cererea care vine din UE, mai ales ca exportul de produse ecologice in UE nu are niciun fel de cote. Piata Uniunii Europene de produse ecologice nu este acoperita nici pe jumatate”, a adaugat Iurie Senic.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat in statele Uniunii Europene 83 de mii de tone de produse ecologice. Tarile cu cel mai mare export sunt Germania, Austria, Franta, Danemarca si Italia.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente