Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Europa a risipit aproape 150 de miliarde de dolari pe proiecte de energie verde facute dupa ureche. S-a ajuns la campuri uriase de panouri solare unde de regula e innorat si la parcuri eoliene unde nu bate vantul. Asta dupa ce ani la rand guvernele au aruncat in stanga si-n dreapta cu subventii grase – toate date, chipurile, pentru a elimina poluarea din productia de energie. Rezultatul? Aproape zero.

In Europa, implementarea energiei regenerabile nu a fost extraordinara, nici macar satisfacatoare – ci mai degraba sub-optima, arata un raport publicat la Forumul Economic International. Pentru omul de rand poate parea evident ca in sudul Europei radiatiile solare sunt mari, in vreme ce in nord, vantul bate mai puternic, dar investitiile in productia de energie verde contrazic logica comuna.

De pilda, in Spania ajung cu 65% mai multe radiatii solare decat in Germania si, totusi, Germania a instalat de peste sase ori mai multe panouri solare decat Spania. Daca tara sudica are o capacitate de productie a energiei solare de 5 gigawati, nemtii au 33.

Totusi, nu se poate spune ca spaniolii au excelat la capitolul investitii eficiente – puterea cu care bate vantul in peninsula iberica e mult mai mica fata de zonele de coasta din nordul continentului si totusi, in Spania turbinele eoliene au o capacitate de 23 de gigawati. Cifra arunca in umbra tara devenita sinonima cu eolienele – Olanda are instalata o capacitate de nici 3 gigawati, practic de noua ori mai putin decat Spania. Astfel de investitii s-au facut pe banda rulanta pana s-au irosit 100 de miliarde de dolari – aceasta este diferenta dintre ce s-a facut si ce ar fi fost eficient sa se faca – proiecte energetice in functie de resursele care exista in fiecare zona.

Potrivit raportului, alte 40 de miliarde ar fi fost economisite daca intre tari exista un dram de coordonare si interconexiuni mai puternice care sa permita Spaniei, de pilda, sa exporte energie din surse solare in nord si Germaniei sa trimita la nevoie energie eoliana in sud.

Statele din Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, clubul tarilor bogate, au investit 3.000 de miliarde de dolari pe proiecte de energie verde, dar si centrale conventionale echipate cu tehnologii de reducere a poluarii.

Investitiile sunt fabuloase, dar efectele merg complet pe langa scopul declarat. Emisiile de carbon per unitate generata au scazut in urma proiectelor cu doar 1%. In Europa numai in ultimii cinci ani au fost construite centrale verzi cu o capacitate de 130 de gigawati.

Raportul arata ca investitiile ineficiente au condus la o uriasa supracapacitate. Centralele de energie regenerabila s-au facut pe banda rulanta, desi pe piata nu era loc – foarte putine centrale vechi au fost puse pe pauza si, tragand linie, s-a produs mult mai mult in conditiile in care cererea a ramas aceeasi de opt ani.

In consecinta, profitabilitatea investitiilor s-a prabusit la 6%, desi inainte de 2007 era de aproape 11 procente. Astazi, sunt sanse slabe sa apara centrale noi mai eficiente. Dupa construirea prea multor parcuri eoliene si solare prost gandite, investitiile noi nu sunt tocmai rentabile si atractive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *