Fostul suveran se plange ca Ministerul Mediului refuza sa ii plateasca un milion de lei, plus dobanda aferenta, compensatii financiare pentru ca nu are voie sa exploateze o parte dintre cele 140 de mii de hectare de paduri ce i-au fost restituite. Oficialii arata insa cu degetul spre Comisia Europeana si ii cer sa mai aiba rabdare.
regele mihaiCredincios ca legile sunt respectate, Majestatea Sa Regele Mihai I a deschis patru procese impotriva Ministerului Mediului si Departamentului pentru Paduri. 1255 de hectare de padure din zona Savarsin fac parte dintr-o arie protejata si ii este interzis prin lege sa le exploateze. Aceeasi lege ii da insa dreptul la compensatii financiare, mai ales ca a cheltuit cu paza acestor proprietati sute de mii de lei.
Majestatea Sa – se afirma in cererea de chemare in judecata – nu poate beneficia in niciun fel de dreptul de proprietate, fiind drastic interzisa exploatarea sau utilizarea resurselor naturale precum si orice forma de folos a terenurilor.
Raspunsul Ministerului Mediului este pe cat de simplu, pe atat de dezarmant: majestatea sa are dreptul la compensatii financiare, insa in absenta avizului Comisiei Europene, fostul suveran nu poate primi niciun leu din ceea ce i se cuvine.
De altfel, fostul suveran a primit de la stat, cu intarziere ce-i drept, doua milioane de lei, compensatii aferente anilor 2007-2009. Pentru urmatorii patru ani a fost nevoit sa recurga la judecata.
Profitand de aceste procese, Regele Mihai ar putea ajunge la Palatul de Justitie, o bijuterie arhitectuara pe care in urma cu 120 de ani o inaugura stra-strabunicul sau, Regele Carol I. Tinand insa cont de varsta inaintata a fostului suveran, dar si de faptul ca sunt chestiuni de ordin tehnic, in Sala Pasilor Pierduti ar putea ajunge doar avocatii acestuia.
Doua din cele patru plangeri depuse in numele Regelui Mihai au fost respinse in prima instanta ca inadmisibile.