Emisiile de CO2 a atins un nou record, 142% din era pre-industriala

Un alt an, un alt record trist. Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a finalizat analiza datelor pentru anul 2013, si a inregistrat ca concentratia atmosferica de gaze cu efect de sera a ajuns la un nivel record de 396.0 parti per milion (ppm). De fapt, aceasta este cea mai mare crestere anuala din 1984, din moment cand au inceput inregistrarile fiabile la nivel mondial.

In 2013, in comparatia ci era pre-industriala (1750) concentratia de CO2 in atmosfera a fost de 142%, de metan – 253% si de oxid de azot – 121%.

Graficul de crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anii 1985-2013
co21

„Stim fara nici o indoiala ca clima se schimba, iar vremea devine tot mai extrema din cauza activitatilor umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili”, a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Rata medie a emisiilor de gaze cu efect de sera
co22

« Schimbarile climatice nu reprezinta un pericol doar pentru ursii polari de la mii de kilometri departate… »
Ursii polari suntem noi! Schimbarile climatice ne afecteaza direct
„Raportul privind emisiile de gaze cu efect de sera ne arata ca nivelul acestuia nu scade, de fapt concentratia de dioxid de carbon in atmosfera a crescut anul trecut si continua sa creasca in cel mai rapid ritm timp de 30 de ani. Trebuie sa schimbam aceasta tendinta si sa reducem emisiile de CO2 si alte gaze cu efect de sera in toate domeniile”, a spus el. „Avem foarte putin timp.”

„Dioxidul de carbon ramane in atmosfera timp de multe sute de ani, iar in ocean pentru chiar mai mult. Emisiile trecute, prezente si viitoare de CO2 vor avea un efect cumulativ la incalzirea globala si acidificarea oceanelor. Legile fizicii nu sunt negociabile „, a declarat dl Jarraud.
co23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *