Urmarile accidentului de la Cernobil: Mii de mistreti radioactivi in Bavaria

0
847
Urmările accidentului de la Cernobîl: Mii de mistreți radioactivi în Bavaria
Urmarile accidentului de la Cernobil: Mii de mistreti radioactivi in Bavaria
Urmarile accidentului de la Cernobil: Mii de mistreti radioactivi in Bavaria

In urma cu aproape 30 de ani avea loc accidentul nuclear de la Cernobil, iar urmarile sale se resimt si astazi. Mii de porci mistreti cu concentratie mare de particule radioactive se gasesc in continuare in padurile din Bavaria, land german puternic afectat in 1986 de norul radioactiv pornit din Ucraina. Ecologistii germani acuza guvernul regional bavarez ca nu se ocupa de aceasta problema.

Concentratia de substante radioactive maxima permisa de lege per kilogram de carne este de 600 de becquereli. Mostre prelevate recent de la animalele salbatice arata depasiri de pana la de zece ori cantitatea maxima. Ministerul german al mediului a admis aceasta situatie in urma unei solicitari trimise de grupul parlamentar ecologist din Bundestag. In zona Augsburg, in 2013, jumatate din probele prelevate au depasit cu mult limita maxima de radioactivitate.

In cele 12 zone bavareze afectate in 1986 de norul radioactiv din Ucraina, 1332 de probe aratau concentratie depasita. Carnea care are mai mult de 600 de becquereli per kilogram nu poate ajunge in comert. Vanatorii primesc, in acest caz, compensatie de la autoritatile regionale pentru pierderea lor. In 2013 au existat 3.300 de astfel de cazuri de despagubire, ceea ce arata amploarea fenomenului ignorat de guvernul regional in strategia sa de mediu.

Carne periculoasa nu a ajuns in comert, asigura autoritatile germane. Raportul intocmit de ministerul mediului cuprinde cazuri punctuale de 9.840 de becquereli in unele probe prelevate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.