O spartura s-a creat in acoperisul provizoriu al reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima

    O rafala puternica de vant a provocat, indirect, marti o spartura in acoperisul care protejeaza reactorul numarul 1 al centralei avariate Fukushima, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (Tepco), potrivit caruia acest lucru nu a modificat nivelul radioactivitatii in imprejurimi. „Incidentul s-a produs in timp ce o macara era in miscare: in acoperis se crease…

    Citește mai departe
    Strategia Energetic? Na?ional? pentru 2015-2035, invita?ie la dezbatere,sau praf în ochi?

    Strategia Energetica Nationala pentru 2015-2035, invitatie la dezbatere,sau praf in ochi?

    Zacamintele neconventionale de titei si gaze naturale – cunoscute indeobste sub titulatura de titei si gaze de sist – capata o importanta tot mai mare in strategia energetica a tarii. Invocand scenariul ca rezervele de gaze naturale al Romaniei s-ar putea epuiza in curand, Departamentul pentru Energie militeaza pentru necesitatea explorarii si „eventual exploatarii” controversatelor…

    Citește mai departe

    Mistretii radioactivi de la Cernobil au ajuns in nordul Italiei

    In nordul Italiei au fost gasiti mistreti cu un continut ridicat de substante radioactive in organism, scrie editia italiana a The Local. Informatia a confirmata de Ministerul de sanatate italiani dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului a efectuat studii pe doua animale din regiunea Friuli-Venezia Giulia. Analizele au aratat ca nivelul de radioactivitate in mistreti…

    Citește mai departe
    Radioactivitate ridicat? la cea mai veche central? nuclear?

      Un echipament performat pentru detectarea radioactivitatii a fost montat la intrarile in Portul Constanta

      S-a facut un pas important in combaterea terorismului si a traficului cu substante radioactive si nucleare. Un echipament performat pentru detectarea acestora a fost montat la intrarile in Portul Constanta. Sistemul, care scaneaza atat autovehiculele cat si pietoni, declanseaza automat o alarma, atunci cand detecteaza ceva suspect, indiferent cat de mica este cantitatea radioactiva. Olimpia…

      Citește mai departe
      Romania accepta sa fie lada de gunoi a Europei. Cum am ajuns sa punem o bomba toxica langa cereale

        MSC Flaminia – de la „pelerinaj” in dana unde se afla nava la cateva informatii care dau de gandit

        MSC Flaminia a suscitat interesul opiniei publice- oameni simpli, politicieni (prea putini), activisti de mediu (cativa). Nava, aflata in Portul Constanta, in dana UMEX, a fost subiect de interes, vineri, pentru reporteriiReplica, in conditiile in care surse bine informate au anuntat ca la bord s-ar fi spart cateva containere. In cel putin unul din containere se afla carne,…

        Citește mai departe
        Un an fara energie nucleara in Japonia

        Ancheta accidentului de la Fukushima: Un fost sef din domeniul securitatii nucleare japoneze a fost audiat de catre politie

        Un fost sef al Comisiei japoneze pentru Siguranta Nucleara a fost audiat de catre politie in cadrul anchetei asupra accidentului nuclear de la Fukushima, in martie 2011, a anuntat duminica postul public de televiziune NHK. Ancheta accidentului de la Fukushima: Un fost sef din domeniul securitatii nucleare japoneze a fost audiat de catre politie (Imagine:…

        Citește mai departe

        Exploatarea gazelor de sist – afacere sau crima impotriva umanitatii?

        Una dintre principalele teme de discutie ale anului 2012 a fost moratoriul impus de guvernul “Ponta I” asupra exploatarii gazelor de sist aflate pe teritoriul Romaniei. Desi acordul de exploatare fusese semnat in 2004 de premierul Adrian Nastase, campanile mediatice interne si internationale declansate de miscarile ecologiste i-au determinat pe cei din USL sa se…

        Citește mai departe

        Care sunt zonele din Romania programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulica a rocilor

        Zonele din Romania programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulica a rocilor: Barlad (Vaslui), Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timis), Biled (Timis), Paulis (Tyimis) Para (Timis), Buzia (Timis) crai (Timis), Macin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanta), Eforie (Constanta), Costinesti (Constanta), Vama Veche (Constanta), Adamclisi (Constanta). Romania se afla in…

        Citește mai departe

        Agentia Europeana de Mediu lanseaza un concurs de fotografie poveste despre calitatea aerului

        In data de 25 septembrie, Agentia Europeana de Mediu (AEM) va deschide un nou concurs de fotografie poveste numit „ImaginAIR”. Prin competitie se ofera participantilor sansa de a arata impactul pe care il are calitatea aerului, in regiunea din Europa, in care traieste fiecare. Participantii, cu varsta minima de 18 ani, sunt solicitati sa-si exprime…

        Citește mai departe

        Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica

        La extractia gazelor de sist prin fracturare hidraulica se folosesc substante chimice radioactive (numite trasoare), care au rolul de a marca traseul fluidului de fracturare. Pe langa aceste substante, la nivelul zacamintelor de sisturi gazeifere (care contin gaze de sist), se gasesc concentratii naturale de substante si minerale radioactive, care pot fi dislocate si antrenate…

        Citește mai departe

        Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului

        „Lucrarile de exploatare prin fracturare la o instalatie de foraj in Sisturile Barnett, timp de 3 luni au acelasi impact ca cele ale unui oras cu 4.000 de locuitori in ce priveste consumul de apa, generarea de deseuri solide, emisiile atmosferice si traficul.” (David Bumett, Director al Institutului de Cercetare „Global Petroleum”] Constatari principale referitoare la…

        Citește mai departe

        Japonia decreteaza noi zone de evacuare in jurul centralei nucleare de la Fukushima

        Japonia a decretat joi patru noi zone de evacuare, in apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), unde au fost detectate niveluri crescute de radioactivitate, au anuntat oficiali locali. Aceasta hotarare vizeaza 113 case din orasul Date, situat la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima Daiichi (numarul unu), grav avariata de un…

        Citește mai departe

        Romania va include in legislatia de mediu sanctiuni penale, pentru alinierea la normele UE

        Romania trebuie sa transpuna in legislatia nationala directiva europeana privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal pana pe 26 decembrie, obiectivul acesteia fiind de a institui un set minim de infractiuni pentru tarile UE, iar statele ar urma sa stabileasca sanctiuni concrete. Totodata, potrivit proiectului publicat joi pe pagina de internet a Ministerului Mediului, Romania…

        Citește mai departe

          Scurgeri de substante radio-active la Asse in Germania

          Depozitul de reziduuri nucleare de la Asse, landul german Saxonia Inferioara, este din nou in centrul unui imens scandal. In el se gasesc 126.000 de bare de reziduuri nucleare, usor sau mediu radio-active. Un control de rutina a descoperit usoare scurgeri de substante radio-active in mina de sare aflata la aproape un kilometru adancime. Sursa:…

          Citește mai departe

          Cele mai grave accidente nucleare

          Ieri s-au implinit 23 de ani de la producerea dezastrului de la Cernobil. Anul acesta a avut loc si cea de-a 30-a comemorare a celui mai grav accident nuclear produs pe teritoriul Statele Unite. Reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986, provocand un incediu care a durat mai…

          Citește mai departe