Crucea, mina de unde se scoate uraniul pentru Cernavoda

De la Crucea-Botusana, judetul Suceava, se aduc la suprafata zeci de mii de tone de minereu uranifer pentru centrala nucleara. Mina Crucea-Botusana are regim special si este strajuita de doua randuri de paznici.
mina de uraniu
La 35 de kilometri distanta de Vatra Dornei se afla singura mina de uraniu in exploatare din Romania. Desi uraniul este un material radioactiv, locuitorii nu se tem de acest lucru si-si vad linistiti de treburile lor.

Daca vrei sa vizitezi satul Crucea, unde se afla mina de uraniu, ai nevoie de nervi tari si mai ales de multi bani, deoarece drumul national ce trece prin apropierea satului nu a fost modernizat de multa vreme. Odata ajuns insa, vei descoperi o zona pitoreasca si un sat ingrijit cu oameni gospodari.

Mina, pazita ca un obiectiv militar

Cobor din autobuz si ma indrept spre prima persoana care-mi iese in cale, un barbat care sorbea cateva inghitituri dintr-o sticla cu bere. Incerc sa aflu cum ajung la mina si mi se spune ca, fiind fara masina, voi avea mult de mers pe jos, exploatarea de uraniu de la Crucea-Botusana aflandu-se la cativa kilometri distanta de sat.

Singura mina din care se scoate uraniu in Romania are regim special, este strajuita de doua randuri de paznici si este ingradita cu bariere.
“Mina de la Crucea are regim special si este foarte bine pazita. Sunt doua randuri de paznici. Au pus si bariere”, ma dumireste Vasile, un pensionar din Crucea, in varsta de numai 40 de ani.

Miner pensionat la 40 de ani

A fost miner si, dupa 15 ani de munca, s-a pensionat. “Asa e regula. Dupa 15 ani de munca, te pensionezi. Voiam sa mai muncesc, insa sotia m-a convins sa stau acasa. Mi-a fost draga mina, dar mai mult imi iubesc sotia”, marturiseste Vasile. Intrebat de viata din mina, vorbele par sa nu mai existe. “Nu vreau sa spun nimic. Au fost probleme in trecut si de atunci nu mai vorbeste nimeni”, mai spune fostul miner.

Il las sa-si termine berea si ma indrept spre cabinetul medical. Uraniul este radioactiv si as vrea sa intreb daca oamenii de aici au avut vreodata probleme cu radiatiile. Cabinetul este insa inchis. “Doctorul vine doar martea si joia”, imi explica un tanar. Ii spun ce as fi vrut sa aflu si incepe sa rada. “Locuiesc aici de cand ma stiu si nu am avut probleme. Nici nu am auzit de cineva cu astfel de probleme. Daca erau radiatii in zona, doctorul ar fi trebuit sa stea mereu aici”, spune tanarul.

Oamenii nu vorbesc despre radiatii

“Nu vei gasi pe nimeni dornic sa vorbeasca. Le este drag locul de munca”, mai spune localnicul din Crucea. “Au avut probleme mai de mult si nu vor vorbi niciodata. Daca spun ceva despre mina sau despre problemele de sanatate pe care ar putea sa le aiba din cauza uraniului, raman fara loc de munca”, intra in vorba un alt localnic.

Viata de miner

“Se castiga bine din minerit. La ora 8.00 trebuie sa fii in centru sa pleci la mina cu autobuzul companiei. La ora 14.00 te intorci. Muncesti cateva ore si castigi intre 1.200 si 2.000 de lei”, spune un alt localnic din Crucea, care vrea sa se angajeze la mina. Decizia de a lucra in mina a luat-o dupa ce a vorbit cu o ruda. Conditiile bune de munca, salariul atractiv si, mai ales, pensionarea dupa 15 ani il incanta.

Ultima mina de uraniu nu se inchide

Resursele de uraniu de la Crucea pot fi extrase cu autorizatie pana in anul 2010 si se preconizeaza ca sunt suficiente pentru multa vreme de-acum incolo.

Zacamantul este suficient de mare pentru a putea asigura necesarul de combustibil radioactiv al reactoarelor de la Cernavoda pentru inca 20 de ani, iar unitatea produce anual peste 40.000 de tone de minereu de uraniu, din care sunt obtinute 200 de tone de uraniu, cantitatea necesara pentru asigurarea productiei de energie electrica in cele doua unitati functionale ale centralei de la Cernavoda.

“Mina de la Crucea are autorizatie de functionare pana in anul 2010, iar rezervele sale sunt suficiente pentru multa vreme de-acum incolo”, spune Lucian Biro (foto), directorul general al Directiei Generale Reglementare-Autorizare si Control Activitati Nucleare. Extragerea uraniului are insa un impact negativ asupra celor care manipuleaza minereul. Se pot iradia si pot capata afectiuni renale, vasculare sau hepatice.

De asemenea, haldele de steril emit substante radioactive ce dauneaza pe termen lung mediului si sanatatii oamenilor.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente