Mafia face afaceri cu deseuri nucleare

Un clan din sudul Italiei e anchetat pentru trafic de reziduuri radioactive si tentativa de a produce plutoniu. Marile companii italiene platesc Mafia ca sa le scape de deseurile radioactive

Un clan mafiot italian este anchetat pentru trafic de deseuri nucleare si tentativa de a produce plutoniu. Familia de interlopi „Ndrangheta”, din sudul Peninsulei, este banuita ca a trimis mai multe transporturi cu reziduuri radioactive in Somalia, in anii „80 si „90. Odata ajunse la destinatie, materialele periculoase au fost ingropate, dupa ce mafia a mituit autoritatile locale pentru a le inchide gura. Doi dintre membrii clanului „Ndrangheta” sint in arest si sint interogati de politie. Alte sase persoane, angajate ale companiei energetice Enea, sint anchetate in acelasi caz. Acestea sint acuzate ca i-au platit pe mafioti ca sa faca disparute 600 de recipiente cu reziduuri nucleare. (Un reprezentant al grupului energetic a negat categoric acuzatiile si spune ca Enea a respectat intotdeauna reglementarile internationale.)

Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, infractorii au expediat spre Somalia doar 100 de butoaie radioactive. Restul de 500 au fost ingropate in Italia, in regiunea Basilicata. Mafiotii au recurs la aceasta masura, deoarece nu aveau mijloacele necesare pentru a trimite intreaga cantitate de material periculos spre Africa. Totusi, ei au evitat sa ingroape reziduurile in provincia lor natala, Calabria, pentru ca „isi iubesc mult pamintul parintesc”.

Politia cauta acum deseurile ingropate, in toata provincia Basilicata. Daca vor fi gasite, ele vor sustine acuzatiile de trafic cu substante radioactive aduse mafiotilor. Acest moment ar reprezenta trecerea clanului „Ndrangheta”, de la rapiri si afaceri cu droguri la operatiuni cu materiale nucleare. O trecere extrem de periculoasa si un precedent care ar trebui sa puna intreaga lume pe jar, spun politistii italieni. De altfel, procurorii ii suspecteaza pe mafioti ca incearca sa produca plutoniu, pe cont propriu, pentru a-l vinde guvernelor straine. Un astfel de comert ar putea destabiliza grav orice regiune a globului. Magistratii spun insa ca familiile de raufacatori ar fi „in stare de orice ca sa scoata bani”.

Clanul „Ndrangheta” a fost specializat, la inceput, pe rapiri si trafic de cocaina. Unii localnici spun ca grotele din regiunea Calabria sint pline cu cadavre ale persoanelor rapite si ucise de membrii acestei familii. Cu ajutorul furnizorilor columbieni, mafiotii au ajuns, in ultimii ani, lideri pe piata nationala a cocainei. Operatiunile lor ilegale se ridica la 25 de miliarde de lire sterline pe an. Reteaua a devenit insa celebra abia in august, cind a ucis sase turisti italieni aflati in Germania.

Nicola Gratteri, procurorul care se ocupa de acest caz, e nemultumit de cooperarea dintre tarile comunitare: „Mafiotii au fost primii care au profitat de disparitia granitelor in Europa. Dar cind ma duc in Germania constat ca nu au introdus in legislatie termenul de asociatie criminala si nu ma lasa sa pun microfoane in locuri publice. M-am saturat de mese rotunde si de conventii. E nevoie de mai mult curaj! Obtin o cooperare mai buna de la columbieni intr-o ancheta decit de la statele UE”.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *