Japonia decreteaza noi zone de evacuare in jurul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia decreteaza noi zone de evacuare in jurul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia a decretat joi patru noi zone de evacuare, in apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), unde au fost detectate niveluri crescute de radioactivitate, au anuntat oficiali locali.

Aceasta hotarare vizeaza 113 case din orasul Date, situat la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima Daiichi (numarul unu), grav avariata de un cutremur, urmat de un tsunami, la 11 martie.

Autoritatile au inregistrat niveluri ridicate de radioactivitate, peste limita legala de 20 de milisievert pe an, stabilita de Guvern, in districtele Ryozenmachi, Kamioguni, Shimooguni si Tsukidatemachi.

Guvernul va oferi un ajutor financiar familiilor care accepta sa isi paraseasca domiciliul, a precizat un oficial local.

Peste 85.000 de persoane au fost evacuate, pe o raza de 30 de kilometri, in jurul centralei. De la catastrofa, ele traiesc in adaposturi improvizate, sperand ca vor putea, candva, sa se intoarca acasa.

In plus, un studiu efectuat asupra a zece copii care traiesc intr-un oras din Fukushima, la 62 de kilometri de centrala atomica, a dezvaluit prezenta unei mici cantitati de substante radioactive in urina acestora, au anuntat o asociatie cetateneasca si o organizatie nonguvernamentala (ONG) franceza.

Toate esantioanele prelevate, in mai, de la acesti copii, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, erau contaminate cu cesiu 134 si cesiu 137, elemente prezente intr-o concentratie cuprinsa intre 0,4 si 1,3 becquerel pe litru, a precizat, intr-un comunicat, ACRO (Asociatia Occidentala pentru Controlul Radioactivitatii), creata in Franta, in urma catastrofei nucleare de la Cernobil, in 1986.

Analizele au fost efectuate intr-un laborator francez, la solicitarea unei asociatii cetatenesti din Fukushima.

“Aceste rezultate ar trebui sa determine autoritatile japoneze sa masoare, in mod sistematic, contaminarea interna a locuitorilor care au fost expusi la coloane radioactive si a celor care locuiesc in teritorii contaminate”, a apreciat ACRO.

“Acest lucru confirma, de asemenea, ideea ca limita (de 20 de milisievert) stabilita de autoritatile japoneze pentru delimitarea zonelor de evacuare este prea ridicata”, a adaugat asociatia.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente