Nivelul de cesiu radioactiv de la Fukushima, de 30 de ori mai mare decat la Hiroshima

Nivelul de cesiu radioactiv de la Fukushima, de 30 de ori mai mare decat la Hiroshima

Nivelul de cesiu radioactiv eliberat in mediu la Fukushima este de 30 de ori mai mare decat cel rezultat in urma atacului nuclear de la Hiroshima.

Un expert in radiologie, Tatsuhiko Kodama, de la Universitatea din Tokyo, sustine ca decontaminarea zonei din jurul centralei Fukushima (pe o raza de 20 de kilometri) va dura zeci de ani, si nu cativa ani, cum sustine Guvernul, informeaza Japan Times.

„A fost detectat cesiu in urina si laptele matern in zona prefecturii Fukushima, iar cauza inca nu este cunoscuta”, a avertizat profesorul.

Acesta adauga insa ca in Tokyo nivelul de radiatii nu pune in pericol sanatatea oamenilor si ca nu poate estima cate persoane vor ajunge sa sufere de cancer, in urma iradierii.

Centrul pentru radioizotopi din Japonia estimeaza ca nivelul de radiatii de la Fukushima va scadea cu 10% pe an, de 100 de ori mai greu decat radiatiile provenite de la bomba nucleara de la Hiroshima.

Profesorul avertizeaza ca Guvernul ar trebui sa prevada situatiile in care vor exista multi cetateni bolnavi de cancer de tiroida si de vezica.

Cutremurul de 9 grade din 11 martie 2011 care a afectat Japonia a fost urmat de un tsunami distrugator, iar dezastrul a afectat si centrala nucleara de la Fukushima, care a fost grav avariata, substante radioactive fiind eliberate in mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *