Tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, iar Romania pierde sute de milioane de euro

Tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, iar Romania pierde sute de milioane de euro

Statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea acestor certificate va fi anuntata luni, 29 august, la doua zile dupa incheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul in baza caruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute si drept „certificate de poluare” sau „certificate verzi”. Suspendarea Romaniei a fost propusa la precedenta reuniune a forului, desfasurata in perioada 6 – 8 iulie la Bonn, in Germania. Conform procedurii, desi conluziile intalnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, tinuta tot la Bonn, Romania nu mai are dreptul la o noua audiere, ci doar la o „declaratie oficiala”.

In 7 iulie, in timp ce la Bonn era in plina desfasurare sedinta in care s-a dictat suspendarea Romaniei, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Targu Mures, ca au mai fost si alte tari suspendate de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, dar ca spera ca acest lucru sa nu se intample in cazul Romaniei.

„Intr-adevar, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupa de aceste raportari, avem o audiere astazi ( joi, 7 iulie 2011 – n.r.) si se va mai discuta probabil in cursul lunii august. Au mai fost si alte tari, deci nu este nici prima si nici ultima oara cand se acorda o suspendare pe o anumita perioada si, in cazul in care (se va intampla) acest lucru, se poate rezolva. Este o problema de cum facem aceste raportari si anul trecut au fost bani putini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajuta sa avem raportarea – si audierea chiar despre acest lucru vorbeste, ca noi aratam ca am urgentat si vom corecta cu acele date suplimentare care le trebuie. si eu sper sa nu fim suspendati. Daca vom fi suspendati, nu azi sau manie se va lua decizia, cel putin acestea sunt informatiile mele”, a declarat atunci Borbely.

„Problema in care am ajuns acum este extrem de delicata”, a declarat, joi, pentru Mediafax, o sursa din echipa de experti in Protocolul de la Kyoto a unei institutii de mediu din Bucuresti.

Potrivit expertului citat, Romania „va fi, cel mai probabil, suspendata” in urma intalnirii de la Bonn, care a inceput joi. „Colegii mei de-acolo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea Romaniei, dar este foarte probabil ca nu vor putea sa ne scape de ea”, a spus specialistul.

Cauza iminentei suspendari a Romaniei o constituie „neincrederea in capacitatea autoritatilor publice romane de a gestiona problematica estimarii emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national”.

„Mai precis, Bucuresiul nu a fost in stare sa raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel national, sa faca un asa-numit inventar al acestora”, a explicat specialistul.

Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera pentru 2011 trebuia intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

Odata cu decizia preliminara de suspendare a Romaniei din iulie 2011, Guvernul a acceptat, prin hotarare, sa mareasca numarul functionarilor de la ANPM care sa se ocupe de realizarea acestui inventar de la cinci la 21, insa posturile nu au fost inca in totalitate ocupate, conform unui reprezentant al institutiei, contactat, joi, de Mediafax.

„In cazul in care vom fi suspendati, este extrem de important sa trimitem la timp variantele de inventar, corecte si complete, in septembrie si in decembrie. Doar daca acestea vor fi considerate satisfacatoare ni se va permite din nou sa reintram in jocul tranzactiilor cu certificate”, a mai declarat specialistul citat.

Surse din Ministerul Mediului si Padurilor au declarat, joi, pentru Mediafax, ca, in conditiile iminentei suspendari a Romaniei, demiterea sefului ANPM este deja stabilita. Informatia nu a fost insa confirmata oficial, o decizie a ministrului de resort in acest sens urmand sa apara, potrivit surselor citate, in urmatoarele cateva zile.

Calcularea daunelor pe care le va suferi statul roman in cazul asteptatei suspendari este si ea „extrem de dificila”, conform specialistului citat.

„In primul rand, unii nu sunt de acord cu folosirea termenului de «pierderi». Pentru cei care considera asta, Romania nu pierde bani, ci pierde oportunitatea de a face bani”, si-a inceput specialistul argumentatia. in acest sens, el a precizat ca, desi pana acum nu a fost suspendata de la tranzactionare, Romania nu a reusit sa vanda inca astfel de certificate, desi le-a primit din 2008.

„Pana la inceputul anului 2010 nu s-a facut nimic, noi din 2008 puteam sa vindem, pana in 1 ianuarie 2010 nu s-a facut nimic. Nu comentez. Cand am venit la minister, am luat legatura cu ministrul Economiei, avem finalizata legislatia in mai-iunie, exista un grup de patru ministri – de la Mediu, Economie, Afaceri Externe si Finante, am inceput negocierile cu doua firme din Japonia, se pare ca si din Spania sunt interesati. Suntem intr-o faza finala de negocieri, ca sunt dificile aceste negocieri, eu sper ca in vreo doua luni vom putea veni si cu cantitati concrete, din pacate piata nu este foarte sus, noi am pierdut multi pasi in acesti ani. Avem in momentul de fata de vandut circa 300 de milioane de unitati, care inseamna la preturile actuale aproape 1,8 miliarde de euro, care ar putea fi folositi pentru investitii verzi”, spunea ministrul Mediului, Laszlo Borbely, intr-o conferinta de presa in ianuarie 2011.

Florentina Manea, director al Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului, declara, in aprilie 2011, ca Romania negociaza vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.

„Ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta. Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta”, spunea Manea intr-o conferinta.

Legislatia a fost „cu greu” pusa la punct, insa in iulie a aparut informatia privind suspendarea, astfel ca toate negocierile s-au blocat. in aceste conditii, conform unor surse guvernamentale, in ciuda avansului din negocieri, de la remedierea problemelor de legislatie si pana acum nicio astfel de tranzactie nu s-a concretizat.

O alta problema in calcularea posibilelor pierderi este pretul certificatelor. Florentina Manea anunta atunci ca pretul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a scazut la jumatate comparativ cu 2009-2010, astfel ca Romania ar putea incasa doar 1,5 miliarde de euro din vanzarea surplusului de certificate, respectiv jumatate din suma pe care ar fi putut sa o obtina in urma cu doi ani.

Potrivit statisticilor oficiale, Romania dispune de un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu 2009 de Ministerul Mediului la circa trei miliarde de euro. in 2011 pretul certificatelor, stabilit printr-un complicat mecanism al cererii si ofertei pe mai multe burse, a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

O alta necunoscuta in tentativa de a calcula pierderile este durata suspendarii. In varianta cea mai optimista, in cazul in care va fi suspendata, Romania nu va mai avea voie sa tranzactioneze certificate doar pana in luna decembrie, la urmatoarea intrunire a comisiei pe aceasta tema.

„Exista insa si posibilitatea ca Romania sa fie suspendata pentru un an intreg”, a declarat specialistul citat.

Pe durata suspendarii Romania va pierde, potrivit expertului, „cateva sute de milioane de euro”, suma exacta fiind imposibil de calculat intrucat nu se cunosc nici durata suspendarii si nici care va fi pretul la momentul la care Romaniei ii va fi din nou permis sa vanda.

Solicitati sa incerce totusi, in ciuda tuturor necunoscutelor, o estimare a pagubelor cauzate de inactivitatea totala a Romaniei in ultimii trei ani in aceasta directie, specialistii citati au avansat sume cuprinse intre trei miliarde de euro in cel mai pesimist scenariu si aproximativ doua miliarde de euro, in cazul in care din decembrie Romania va putea participa din nou la tranzactionare si cu conditia ca pretul sa nu mai scada atat de vertiginos.

„Nu trebuie sa uitam ca este foarte posibil ca tranzactionarea acestor certificate sa nu mai poata fi posibila dupa anul 2012. Daca stam suspendati un an nu mai avem cand sa le vindem si-atunci e simplu, pierdem toti banii pe care i-am fi putut obtine pe ele: trei miliarde de euro in 2009, 1,5 miliarde de euro in 2011, depinde de pretul la care calculam. Daca reintram repede in joc, putem sa incercam sa le vindem si am putea totusi sa obtinem ceva bani pentru ele sau, in logica pierderilor, sa pierdem mai putin”, a mai precizat expertul citat.

Potrivit unor surse guvernamentale, problema a fost discutata recent la nivelul Cabinetului, unde valoarea celor aproximativ 300 de milioane de certificate verzi ar fi fost estimata oficial la 3,5 euro bucata in luna decembrie a acestui an. Neoficial, potrivit acelorasi surse, Cabinetul ar fi discutat si varianta unui pret chiar mai mic, de pana la 2,5 euro pe certificat, la care sa incerce sa valorifice beneficiile obtinute de Romania prin Protocolul de la Kyoto.

Cu suspendari similare au mai fost sanctionate, in trecut, de acelasi for, si Grecia, Bulgaria si Croatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *