Criza nucleara de la Fukushima, departe de a se fi incheiat

0
877
Criza nucleară de la Fukushima, departe de a se fi încheiat
Criza nucleară de la Fukushima, departe de a se fi încheiat
Criza nucleara de la Fukushima, departe de a se fi incheiat
Criza nucleara de la Fukushima, departe de a se fi incheiat

Cea mai grava criza nucleara din lume de dupa Cernobil, cea din 11 martie 2011, de la Fukushima, lasa si acum urmari. Atunci, cele patru reactoare ale centralei nucleare din Japonia, apartinand companiei locale TEPCO (Tokyo Electric Power Company), au avut de suferit grav din cauza unui cutremur masiv si a tsunami-ului care i-a urmat acestuia. Nimeni nu poate spune nici acum cat de iradiata a fost zona. Cert este ca Oceanul Pacific a suferit contaminari radioactive.

Azi, fostul prim-ministru japonez Naoto Kan a declarat ca dezastrul nuclear de la centrala Fukushima nu s-a incheiat nici acum, la cinci ani de la declansarea teribilei poluari. Acesta il contrazice astfel pe actualul premier, care da asigurari ca totul e sub control.

„Nu exista nicio indoiala” ca materiale radioactive s-au scurs in mare dupa ce s-au amestecat cu apa subterana, a declarat Kan Clubului National de Presa, la Washington, citat de publicatia The Japan Times. Kan a fost un critic vocal al energiei nucleare, de cand a inceput criza.

Actualul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a spus in repetate randuri ca problema apei contaminate cu substante radioactive de la centrala Fukushima este „sub control”. Tokyo va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2020.

Dar Kan contesta acest lucru. „Accidentul inca se desfasoara”, a spus el. Kan a fost prim-ministru cand a avut loc cea mai grava criza nucleara din lume de dupa Cernobil, in urma cutremurului masiv si a tsunami-ului la 11 martie 2011.

Kan, un parlamentar al Partidului Democrat din Japonia, a criticat totodata decizia lui Abe de a ridica proportia electricitatii produse din energia atomica la 20-22% din totalul productiei tarii pana in 2030.

„Scopul nu este realizabil”, decat daca Japonia extinde perioada maxima legala a operatiunilor reactorului sau construieste o noua centrala nucleara, a declarat Kan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.