Contrabanda cu uraniu in Moldova! Oamenii legii au facut perchezitii si au cerut ajutorul FBI-ului

  0
  715
  Contrabanda cu uraniu în Moldova! Oamenii legii au făcut percheziţii şi au cerut ajutorul FBI-ului
  Contrabanda cu uraniu in Moldova! Oamenii legii au facut perchezitii si au cerut ajutorul FBI-ului
  Contrabanda cu uraniu in Moldova! Oamenii legii au facut perchezitii si au cerut ajutorul FBI-ului

  Perchezitii pe intreg teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii au descoperit o grupare formata din 11 membri care facea contrabanda cu uraniu.

  Sapte persoane au fost retinute si se afla in arest, iar alti patru membri sunt dati in cautare. Acestia au varstele cuprinse intre 32 si 75 de ani, sunt locuitori ai municipiului Chisinau, Orhei si Edinet. Sunt persoane care au cunostinte speciale in domeniul substantelor radioactive, dar care nu sunt militari profesionisti. Retinutii si-au recunoscut vina.

  In investigatie a fost implicat si Biroul Federal de Investigatie al Statelor Unite (FBI), care a confirmat ca substanta descoperita este radioactiva.

  Substanta a fost adusa cu trenul in luna ianuarie, in Moldova, din Rusia, iar la moment a fost exclusa din circuitul civil. Politia a confiscat 200 de grame de uraniu, un kilogram de mercur, dar si un kilogram de material solid de origine neorganica neidentificat, care emana emisii radioactive. Suspectii cereau 1,6 milioane de euro pentru intreaga cantitate de uraniu.

  „Sunt cazuri farte rare. Nu s-au auzit despre astfel de intamplari in Europa. Materialul radioactiv poate fi folosit pentru producerea bombelor murdare”, a declarat seful Inspectoratului General al Politiei, Ion Bodrug.

  Oamenii legii au explicat ca o bomba murdara poate contamina cu radiatie oameni si obiecte la diferite raze. Scopul traficantilor nu era sa confectioneze astfel de bombe, ei fiind interesati doar de obtinerea profitului.

  Suspectii schimbau permanent locatia substantei: la Chisinau, Orhei si Edinet.

  Cu referire la acest caz, deputatul Mihai Godea a declarat ca spera ca „Moldova va scapa de aceasta faima trista ca fiind tara de tranzit pentru contrabanda cu substante radioactiove”. „Pe masura ce astfel de actiuni vor fi deconspirate mai des, capii unor astfel de retele ar putea renunta la Moldova ca teritoriu de tranzit si ar putea sa nu mai depuna efort in acest sens”, a spus legislatorul.

  Publika.md precizeaza ca, la sfarsitul lunii iunie 2011, in centrul capitalei, au fost retinute alte cinci persoane banuite de contrabanda cu substante radioactive. Acestea intentionau sa vanda un kilogram de uraniu contra sumei de 32 de milioane de euro, dar au fost condamnate imn mai 2012 la diferite termene de detentie.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.