Programul „Puiul Rustic”

0
638
Programul „Puiul Rustic”
Programul „Puiul Rustic”
Programul „Puiul Rustic”
Programul „Puiul Rustic”

Fermierii pot sa castige 16.000 de euro pe an din cresterea pasarilor de curte.

Agroland a lansat un proiect ingenios. Astfel, in cadrul programului „Puiul rustic” se va colabora cu micii fermieri care vor fi sustinuti financiar sa creasca puii de tara asa cum o faceau bunicile. Fermierii care doresc sa devina furnizori de carne in programul „Puiul rustic”, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii minime. Printre acestea se numara: sa aiba un adapost pentru pasari cu o suprafata de 200-400 de mp, izolat si autorizat sanitar pentru cresterea pasarilor. Halele trebuie sa aiba usi laterale, cu orientarea spre sud si o inaltime de circa 80 cm pentru a permite iesirea pasarilor pe timp de zi.

Agroland sustine financiar utilarea halei, sistemele automate de adapare si hranire. Se plateste un avans de 30%, iar diferenta pe parcursul anului, din banii obtinuti din prestari serviciilor de crestere. Echiparea unei hale de 400 mp costa aproximativ 7.000 euro fara TVA.

Fermierii nu au nevoie de autorizatie de mediu, insa in jurul halei de crestere a puilor trebuie sa existe un spatiu de vegetatie de minim 0,5 mp/pui, recomandat un metru patrat pentru fiecare pui.

Densitatea puilor: maximum 11 pui/mp in interiorul halei. Astfel, la o hala de 400 mp se vor creste maximum 4.400 pasari pana la varsta de 9 saptamani.
Agroland ofera puii, furajele, aditivii (nutrisure), vaccinurile obligatorii si asistenta sanitar-veterinara. Pasarile raman in proprietatea Agroland.
Nu e permisa folosirea antibioticelor in scop preventiv. Folosirea antibioticelor in scop curativ se face numai de catre medicul veterinar al companiei.
Pentru fermier exista 2 variante: puii se pot primi fie la varsta de o zi, fie la 3 saptamani, in functie de adapost. Se cresc pana la 63 de zile si se vor ridica de catre Agroland in vederea abatorizarii.

Fermierul trebuie sa garanteze creditul pe care il primeste pentru marfa si/sau pentru echipamente. La schimb, fermierul va avea un venit de aproximativ 40 euro/mp de adapost/an, in conditiile in care se cresc 4,5 serii de pui de la o zi pe an, sau 7 serii de pui de la 3 saptamani pe an. La un adapost de 400 mp venitul fermierului este de aproximativ 16.000 euro brut pe an si reprezinta plata pentru cresterea pasarilor si pentru utilitati: curent, gaz, etc.
Pentru fermierii care nu au un adapost construit, Agroland va demara in prima parte a anului un program prin care vor putea sa-si construiasca halele pe terenurile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.