Array

Un echipament performat pentru detectarea radioactivitatii a fost montat la intrarile in Portul Constanta

Radioactivitate
Radioactivitate

S-a facut un pas important in combaterea terorismului si a traficului cu substante radioactive si nucleare. Un echipament performat pentru detectarea acestora a fost montat la intrarile in Portul Constanta.

Sistemul, care scaneaza atat autovehiculele cat si pietoni, declanseaza automat o alarma, atunci cand detecteaza ceva suspect, indiferent cat de mica este cantitatea radioactiva.

Olimpia Ceara se afla acum la Poarta 1 a Portului Constanta si intra in direct cu noi. BS, Olimpia, care este procedura de verificare cu ajutorul acestui echipament?

Echipamentele de scanare pentru substantele nucleare si radioactive sunt atat de performante incat reactioneaza chiar si in conditiile in care o persoana, care intra sau iese din Portul Constanta, a urmat cobaltoterapie sau a facut recent o banala radiografie.

Portalurile, formate dintr-un ansamblu de scanere, sunt conectate la un computer, care declanseaza automat alarma la cea mai mica suspiciune de prezenta a substantelor radioactive.

In acest caz, intra pe fir politistii. Suspectul este oprit si scanat cu doua aparate, care poate stabili despre ce substanta este vorba si unde se afla.

Nimic nu le scapa scanerelor Garzii de Coasta. Autovehiculele care ajung in Portul Constanta trec mai intai printre panouri, iar totul este filmat de un lant de camere de supraveghere. Datele sunt apoi analizate pe calculator de politisti, care au fost antrenati de FBI.

Pentru nave, Garda de Coasta dispune de scanere mobile, dar si de laboratoare cu care se pot deplasa la punctele de trecere a frontierei. Autoritatile spun ca acesta este un pas important in prevenirea actelor de terorism si a traficului cu substante interzise.

Primele sisteme de acest gen au fost montate in urma cu un an la portile 1 si 7 din Constanta. Saptamana trecuta alte 5 porti au fost dotate cu asemenea echipamente.

Intregul sistem a fost donat Garzii de Coasta de Guvernul Statelor Unite ale Americii, iar valoarea sa este de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Sistemul este imposibil de pacalit de eventualii traficanti, deoarece senzorii sunt atat de avansati incat reactioneaza pana si la cresterea nivelului de radiatii in mediul ambiental.

Pana acum, insa, politistii nu s-au confruntat cu nicio amenintare reala.

Ultimul caz in care au fost implicati doi romani care transportau materiale radioactive a fost inregistrat la inceputul lunii mai. Cei doi se indreptau spre Romania si au fost retinuti la granita cu Ungaria.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente