„O inselatorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui sa stii despre vitamine

„O inselatorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui sa stii despre vitamine
„O inselatorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui sa stii despre vitamine

Milioane de oameni cred ca, daca iau zilnic suplimente de vitamine, se vor simti mai bine si vor trai mai mult. O carte recent aparuta zdruncina aceste convingeri: vitaminele sub forma sintetica nu numai ca nu sunt necesare organismului, dar unele dintre pot chiar sa mareasca riscul de aparitie a unor boli cronice si riscul de deces.

Se cunosc pana in prezent 13 substante grupate sub denumirea de vitamine. Daca oamenii au deficiente de vitamine, se pot imbolnavi de maladii grave, precum beriberi (din cauza carentei de vitamina B1), pelagra (carenta de B3), scorbut (carenta de vitamina C) si rahitism (insuficienta de vitamina D).

Cele mai multe dintre vitamine nu pot fi sintetizate in organism, ci trebuie procurate din surse externe – care pot fi alimente sau suplimente.

Intrebarea nu este daca oamenii au nevoie de vitamine – evident ca au; alte doua sunt intrebarile cu adevarat importante: de ce cantitati de vitamine au nevoie si daca isi pot procura aceste cantitati doar din hrana.

La aceste doua intrebari, nutritionistii si producatorii de vitamine dau raspunsuri contradictorii.

Specialistii in nutritie sustin ca oamenii au nevoie doar de asa-numita doza zilnica recomandata (DZR), care poate fi obtinuta dintr-o dieta obisnuita, in vreme ce reprezentantii industriei producatoare sustin ca alimentele nu contin suficiente vitamine, deci oamenii au nevoie de cantitati mai mari, ce pot fi procurate din suplimente.

Insa tot mai multe studii recente arata ca administrarea  de suplimente de vitamine nu are efectele bune pe care le asteapta oamenii, ba chiar poate duce la amplificarea riscului de imbolnavire si deces.

  • In octombrie 2011, cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au constatat ca in randul femeilor care luau suplimente de multivitamine rata de deces era mai mare decat la cele care nu luau. Doua zile mai tarziu, cercetatorii de la Clinica Cleveland ajungeau la concluzia ca barbatii care iau suplimente de vitamina E prezinta un risc mai mare de aparitie a cancerului de prostata.
  • Sapte studii anterioare aratasera deja ca, pentru anumite grupuri de populatie, unele vitamine maresc riscul de aparitie a cancerului si a bolilor de inima si scurteaza durata vietii.

Si totusi, in 2012, peste jumatate dintre americani si 35% dintre britanici luau suplimente de vitamine in mod regulat.

Aceasta fascinatie fata de vitamine este legata de personalitatea lui Linus Pauling, un om care, asa cum spune dr. Paul Offit, autorul cartii Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine, a avut dreptate in mod atat de spectaculos, incat a castigat doua Premii Nobel, dupa care a gresit atat de spectaculos, incat ar putea fi considerat cel mai mare inselator al lumii.

Detalii pe descopera.ro

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:http://www.realitatea.net/o-inselatorie-de-miliarde-de-dolari-ce-ar-trebui-sa-stii-despre-vitamine_1201221.html#ixzz2VtnOSfwL
Follow us: @realitatea on Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *