Ariile protejate administrate de Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro

Comisia European? a lansat Apelul pentru Proiecte Durabile Demonstrative Urbane
Ariile protejate administrate de Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro
Ariile protejate administrate de Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro

Administratiile parcurilor naturale si nationale administrate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro in mai putin de 10 ani, potrivit informatiilor furnizate de directorul general al RNP, Adam Craciunescu.

„Din 2004 si pana in prezent, adica de aproape 10 ani, administratiile parcurilor naturale si nationale administrate de Romsilva au atras din fonduri europene peste 100 de milioane de euro. Romsilva a semnat in 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor si a ariilor protejate si ulterior a preluat 22 din 28, cate exista in Romania. Acestea sunt finantate de regie si totodata sunt sustinute in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene prin proiectele pe care le-au facut in domeniu. In prezent, majoritatea administratiilor parcurilor au centre de vizitare si sedii, toate finantate prin aceste proiecte. Practic, s-a creat o retea bine conturata la nivelul biodiversitatii din Romania”, a declarat directorul general al RNP – Romsilva, Adam Craciunescu.

In opinia sa, aceste centre nu aduc profit pentru ca in Romania nu exista, la fel ca in alte tari din Europa, o cultura a finantarii acestora din partea populatiei sau din partea unor fonduri de mediu.

„Din pacate, aceste administrati nu aduc profit pentru ca in Romania nu exista o cultura din partea populatiei ca ele sa fie sprijinite financiar. In Europa, aceste administratii sunt sustinute de diverse societati, dar si din contributii ale unor fonduri cum este Fondul de Mediu. Ar fi bine daca un anumit procent din coeficientul care se aplica unitatilor care exploateaza resurse naturale, de exemplu din exploatarea pe ape minerale, petrol sau piatra, ar ajunge in fondul acelor administratii pentru a fi sustinute financiar. De asemenea, cred ca trebuie sa gestionam mai bine si Fondul de Mediu pentru ca noi dam 2% din valorificarea masei lemnoase, dar inapoi se intoarce foarte putin, iar regia face un efort mare pentru a mentine aceste administratii, necesare la nivelul Romaniei”, a explicat Craciunescu.

Romsilva investeste anual in jur de 2,5-3 milioane de euro pentru administrarea celor 22 de arii si parcuri naturale din structura Romsilva, desi necesarul ar fi de circa 5 milioane de euro anual.

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), ariile protejate din Romania detin un potential turistic incredibil si ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, daca s-ar introduce o taxa pentru vizitarea acestor zone. Cu toate ca sunt foarte putin promovate, acestea inregistreaza anual in jur de doua milioane de turisti.

Romania adaposteste in cele 28 de arii protejate (parcuri nationale si naturale) de pe 850.000 de hectare, cele mai valoroase ecosisteme din Europa, 22 din aceste arii fiind in administrarea Romsilva de mai bine de noua ani. RNP-Romsilva administreaza in jur de 50% din fondul forestier national, adica 3,2 milioane hectare, din care 560.000 de hectare se afla in ariile protejate, care se suprapun peste fondul forestier.

Potrivit unui raport realizat anul trecut de Facultatea de Silvicultura Transilvania din Brasov, sistemul de arii protejate genereaza valori substantiale pentru economia Romaniei, veniturile estimate a se realiza numai din turism si activitati recreationale sau alte utilizari ale terenurilor si resurselor fiind de 68 de milioane de euro.

In 2010, valoarea cuantificata a ariilor protejate a atins aproximativ 2,2% din PIB sau beneficii economice generate de 106 euro pe cap de locuitor din populatia Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *