La extractia gazelor de sist prin fracturare hidraulica se folosesc substante chimice radioactive (numite trasoare), care au rolul de a marca traseul fluidului de fracturare. Pe langa aceste substante, la nivelul zacamintelor de sisturi gazeifere (care contin gaze de sist), se gasesc concentratii naturale de substante si minerale radioactive, care pot fi dislocate si antrenate de fluidele care circula in gaura de sonda si ulterior ajung la suprafata odata cu fluidele recuperate.
Prin urmare, fluidul revenit la suprafata contine, pe langa chimicalele din reteta forajului sl substante dizolvate din zonele pe care le-a strabatut, precum metale grele, hidrocarburi sau elemente radioactive prezente in sol tn mod natural. Concentratiile acestor substante radioactive difera de la un zacamant la altul, Iar (de exemplu) Marcellus contine mal multe particule radioactive decat alte formatiuni geologice, in special radon. Elementele provenite din descompunerea radonului au tendinta de a se depune pe invelisul echipamentelor extractive, cei mai expusi fiind astfel lucratorii responsabili cu eliminarea reziduurilor solide si renovarea echipamentelor. in statul New York, comitatul Onodaga, radonul radioactiv a fost depistat in aerul interior si in pivnitele unor case. in general, in zona zacamantului Marcellus, casele de deasupra prezinta concentratii peste limita recomandata de EPA” respectiv de 148Bq/m3. Se apreciaza ca o crestere cu lOOBq/m3 provoaca o crestere cu 10% a Incidentei cancerului pulmonar. Se mal mentioneaza ca sl reziduurile de roca solide provenite din forajele din zacamantul Marcellus au un continut de 25 de ori mal radioactiv decat rocile de la suprafata (radon sl cesiu). Aceste deseuri au fost raspandite partial pe sol.
Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.
Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu
- Ce sunt gazele de sist?
- Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
- Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
- Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
- Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
- Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
- Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
- Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
- Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
- Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
- Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
- Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
- Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
- Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
- Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania