Gazele de sist sunt formatiunile geologice de hidrocarburi, ce se formeaza din sedimente marine, bogate in compusi organici, pe masura ce acestea ajung in anumite conditii de temperatura, presiune si intr-un interval de timp corespunzator.
Gazele de sist (gaze din sisturi gazeifore) se incadreaza in categoria resurselor de gaze naturale neconventionale, fiind cantonate in formatiuni de roca dura din categoria sisturilor, avand porozitate si permeabilitate reduse.
In unele cazuri, aceste sisturi reprezinta chiar roca de origine pentru gazul si titeiul conventional care, ulterior, s-au desprins si au migrat in depozitele de roci rezervor (roci mai poroase si permeabile), formand zacamintele de petrol si gaze conventionale. Aceste zacaminte conventionale au continuturi relativ mai ridicate, se pozitioneaza mai aproape de suprafata si prezinta un acces mai facil, care permite extragerea lor relativ usoara prin forarea de puturi.
Comparativ cu resursele conventionale, depozitele neconventionale au continuturi mici de hidrocarburi, raportat la volumul de roca si sunt dispersate pe o suprafata considerabila, fiind plasate la adancimi mari, de 2-3 km (mult sub nivelul zacamintelor conventionale de hidrocarburi), in rod cu o permeabilitate foarte scazuta. Pentru a fi extrase, depozitele neconventionale necesita lucrari suplimentare speciale, in primul rand fracturarea rocilor pentru a le creste permeabilitatea, dar si injectarea unor cantitati insemnate de fluide de fracturare, pentru a forta gazele sa se elibereze din roci si a le dirija catre suprafata.
Procedeul este cunoscut sub denumirea de fracturare hidraulica. Este un procedeu care presupune folosirea unor cantitati foarte mari de apa (cu aditivi chimici), Injectata sub presiuni foarte mari in roci care, odata fisurate, elibereaza moleculele de hidrocarburi. Fracturarea hidraulica reprezinta deocamdata singura metoda de exploatare utilizata pentru extragerea gazelor neconventionale, fiind insa controversata, deoarece prezinta o serie de riscuri pentru mediu. Mai trebuie spus ca rezervele trebuie sa fie foarte mari pentru a aplica metoda la scara industriala (a intregului rezervor), avand in vedere ca factorul de recuperare este mic, undeva intre 3-10%. in practica se foloseste o tehnologie sofisticata, ce combina fracturarea hidraulica cu forajul pe orizontala
Chiar si asa, continuturile reduse sl dispersarea in volum mare de rod cu permeabilitate scazuta sl pe suprafete de ordinul a zed de mii de kilometri patrati a zacamantului, fac ca volumul de extractie pe flecare put sa fle inferior in raport cu cele conventionale, ceea ce le face mai putin rentabile. Mai trebuie precizat ca din cauza costurilor foarte mari ale acestei tehnologii, in statele care exploateaza aceste gaze se acorda facilitati, ca de exemplu reduceri la plata impozitelor (SUA pana in 2002), sau subventionarea de catre stat a activitatii de cercetare, care sa faca rentabila exploatarea.
Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.
Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu
- Ce sunt gazele de sist?
- Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
- Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
- Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
- Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
- Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
- Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
- Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
- Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
- Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
- Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
- Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
- Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
- Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
- Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania