Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist

Combinarea celor doua tipuri de foraje. Sursa: North Dakoa Petroleum Cauncil

Potentialul de gaze neconventionale este cunoscut de decenii, primele puturi in sisturi bituminoase fiind forate in secolul al XlX-lea. Cu toate acestea, abia spre sfarsitul secolului al XX-lea, combinatia celor doua tehnologii – forajul orizontal si fracturarea hidraulica – a facut ca productia de gaze neconventionale sa poata sa devina aplicabila la scara larga. Se afirma ca resursele de gaze neconventionale ar putea juca un rol important in asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie la nivel mondial pentru anii care vor veni. Primele experiente de exploatare la scara comercialal a gazelor de sist dateaza din anii ’80-’90, initial rezultatele fiind modeste. Marea inovatie a venit insa in 2005, cand Devon Energy a combinat cele doua tehnici: forajul pe orizontala cu fracturarea hidraulica pentru extractia gazului neconventional din zacamantul Barnett, procedeul fiind ulterior imbunatatit prin asa-numita „fracturare in mai multe etape”

Dezvoltarea acestor exploatari in SUA s-a facut mai intai prin extinderi in vecinatatea zacamintelor conventionale, pentru ca ulterior, pe fondul unei tranzitii progresive, sa se abordeze formatiuni tot mai putin permeabile, o abordare posibila prin progresele tehnologice inregistrate in materie de foraj. Mai trebuie insa precizat ca, in SUA, activitatile de extractie a hidrocarburilor neconventionale au beneficiat si de o politica de scutiri, fiind exceptate de la cerintei de protectie a mediului din Safe Drinklng Water Act (Legea privind siguranta apel potabile), asa cum a stabilit Legea pentru politica energetica (Energy PolicyAct) in 2005. In toata aceasta perioada, efectele secundare asupra mediului s-au facutinsa simtite, mai ales pentru cetateni si responsabilii de politici regionale. Dezvoltarea zacamantului Marcellus a facut obiectul a numeroase discutii, deoarece el acopera o mare parte a statului New York, si potrivit unor opinii are un impact negativ asupra alimentarii cu apa a orasului New York. in prezent, agentia americana pentru protectia mediului (EPA) are in lucru un amplu studiu privind riscurile asociate fracturarii hidraulice, ale carui rezultate urmeaza a fi date publicitatii in acest an (2012).

Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.

Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu

  1. Ce sunt gazele de sist?
  2. Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
  3. Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
  4. Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
  5. Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
  6. Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
  7. Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
  8. Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  9. Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
  10. Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
  11.  Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
  12. Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
  13. Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  14. Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
  15. Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *