Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica

Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica

Cauza si efect Cel mai mare si cel mai cunoscut seism ca urmare a injectarii de lichide a fost la Rocky Mountain Arsenal langa Denver, Colorado in 1967. Un cutremur de magnitudine 5,5 a fost urmat de o serie de cutremure mai miri. Potrivit armatei SUA, in zona Rocky Mountain Arsenal (RMA) a fost forat in 1961 un put adanc pentru eliminarea deseurilor lichide, avand o adancime de 12,045 de metri. intre 1962-1966 au fost injectate in acest put 165 de milioane de litri de deseuri lichide. Injectia a fost intrerupta in putul respectiv „dupa ce a fost stabilita legatura dintre injectia de fluid si o serie de cutremure consemneaza un Raport al Agentei pentru Protectia Mediului SUA (EPA), intitulat „Pericolele de cutremure asociate cu injectarea la adancime”. in 2001, Agentia de Protectie a Mediului consemneaza, la pagina 87 a studiului intitulat „Prezentare generala a programului tehnic: Reglementari privind controlul injectarii subterane EPA 816-R- 02-025″; „in 1967, un grup de ingineri ai US Army si US Geological Survey (USGS) au stabilit ca o descarcare profunda a deseurilor periculoase la putul din Rocky Mountain Arsenal a fost cauza evenimentelor seismice importante in apropiere de Denver, Colorado”.

Potrivit site-ului USGS (US Geological Survey), sub titlul nedatat „Putem produce cutremure? Nu exista metode de a preveni cutremure?”, agentia noteaza: „cutremurele induse de activitatea umana au fost documentate in cateva locuri din Statele Unite, Japonia si Canada”. Cele mai multe dintre aceste cutremure au fost minore. Deci, atat Armata Statelor Unite, cat si US Geological Survey, avand o experienta de peste cincizeci de ani de cercetare, confirma la nivel federal ca injectarea de fluide sub presiune in subteran la mare adancime produce cresterea activitatii seismice regionale sl poate provoca seisme.

In Marea Brltanle, Cuadrilla Resources a anuntat ca a descoperit depozite imense de pana la 200 de trilioane de metri cubi de gaze, in Lancashlre. Compania a admis in toamna anului trecut ca este foarte probabil ca fracturarea hidraulica a fost responsabila pentru doua cutremure care au lovit Lancashlre: 1,5 si 2,3 magnitudine din aprilie si mal 2011 si posibil alte cincizeci de seisme mici.

Intitulat „Preese Hali Shale Gas Fracturing: Reviews and Recommendations for Induced Seismic Mitigation” raportul a concluzionat ca ambele cutremure au avut legatura cu activitatea de forare. In plus, raportul a dezvaluit o alta ingrijorare, aratand ca al doilea cutremur, cel din luna mai, a cauzat si „deformarea” structurii putului. British Geological Survey (BGS) confirma de asemenea ca seria de cutremure mai mici in zona Blackpool sunt legate de fracking. Dr. Brian Baptie, BGS, a spus: „Pare destul de probabil ca ele sunt legate” notand: „Am avut o serie de instrumente in apropiere de site-ul de explorare, care arata ca ambele evenimente au avut loc in apropierea lucrarilor si la o adancime redusa.”
Oklahoma. Un raport efectuat de Austin Holland” in urma studiului a 43 de cutremure care au avut loc pe 18 ianuarie, variind in intensitate 1,0-2,8 MD [miliDarcles], Intitulat „Examinarea posibilitatii de seismicitate indusa de fracturarea hidraulica in zona Eola, Garvin County, Oklahoma”, Oklahoma Geological Survey OF1-2011, a fost dat publicitatii in august 2011. in timp ce concluziile raportului sunt precaute, ceea ce este de inteles, se precizeaza ca: „Analiza noastra a aratat ca la scurt timp dupa fracturare hidraulica mici cutremure au inceput sa apara; au fost identificate mai mult de 50, dintre care 43 au fost suficient de mari pentru a fl localizate.”

Pana cu doi ani in urma, Oldahoma a avut aproximativ 50 de cutremure pe an, dar in 2010,1.047 cutremure au zguduit acest stat De ce? In Lincoln County, unde s-au produs cele mal multe Incidente seismice, exista 181 de sonde de Injectie, conform declaratiilor lui Matt Sklnner, un oficial al Comisiei Oldahoma Corporation, agentia care se ocupa de productia de petrol sl gaze naturale. Din declaratiile recente ale cercetatorilor de la U.S. Geologlcal Survey reiese o intensificare a activitatilor seismice semnificative in ultimele decenii, avand in vedere ca in cele trei decenii pana in anul 2000, evenimentele seismice de intensitate medie Inregistrau in medie 21 pe an, dar au sarit la 50 in 2009, 87 in 2010 si 134 in 2011, activitate care ar putea avea legatura cu dezvoltarea exploatarilor.

AndyAtkins, director executiv al ONG-ului Friends of the Harth, a declarat pentru Guardian ca „nu avem nevoie de cutremure de pamant cauzate de fracturare pentru a ne satisface necesitatile noastre de energie – avem nevoie de o schimbare seismica in politica energetica. Trebuie sa exista o evaluare stiintifica a impactului fracturarii, Iar (doar) o scurta consultare asupra uneia dintre probleme este complet Inadecvata.

Zona Barladului, aflata in apropierea celebrei zone seismice Vrancea, va resimti din plin aceste miscari. Este grav, deoarece toata zona de extractie prin fracturare hidraulica este sensibilizata semnificativ la nivel seismic. In Romania, potrivit seismologilor, suntem intr-o perioada de maxima probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adancime n-ar produce mari efecte. Amplitudinea oricarei unde seismice care trece prin acea zona, este insa semnificativ crescuta. Rocile de adancime nu sunt compacte, „ditr-o bucata”  iar fracturile sl foliile existente, aflate la circa 3.000 m adancime, sunt capabile sa acumuleze la randul lor energie tectonica, cu fiecare cutremur produs si sa genereze, la randul lor, noi mini-cutremure. La un moment dat, acesta retea se incarca atat de puternic incat starea de echilibru nu mal poate fi pastrata si energia se disipeaza. Ca urmare, zona de exploatare devine, in totalitatea el, un nou front de falie, capabil sa aiba propriile cutremure pe perioade de sute si mii de ani. Cutremurele produse sunt de suprafata, de energie mica spre medie, dar energice la epicentru, ce pot provoca distrugeri prin miscari scurte si dure ale pamantului. Microseismele produse prin fracturare, detoneaza practic acumularile energetice din regiune. Este vorba de zone care au deja un potential seismic propriu cum este cel din Vrancea si Dobrogea (care se afla pe microplaca Moesica a Marii Negre, aflata intr-o stare metastabila din punct de vedere tectonic).

Recent in cadrul unei dezbateri publice televizate, Prof. Dr. Academician Mircea Sandulescu” atragea atentia asupra riscului seismic pe care il implica o asemenea tehnologie de exploatare in sudul Dobrogel, avertizand asupra faliei seismice Vldraru -Snagov- Shabla, care s-a reactivat
in zona Vrancea, cutremurele se produc la adancimi mari, de peste 100 de kilometri. Exista, insa, o multime de alte focare de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul tarii, din Banat pana in Dobrogea si din Satu Mare pana la Giurgiu. In cazul acestora, seismele se produc intre 5 si 70 de kilometri adancime si au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor romani, aceste zone seismice de suprafata se activeaza o data la 50 sau 100 de ani.

Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.

Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu

  1. Ce sunt gazele de sist?
  2. Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
  3. Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
  4. Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
  5. Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
  6. Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
  7. Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
  8. Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  9. Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
  10. Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
  11.  Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
  12. Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
  13. Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  14. Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
  15. Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *