Romania va include in legislatia de mediu sanctiuni penale, pentru alinierea la normele UE

Romania trebuie sa transpuna in legislatia nationala directiva europeana privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal pana pe 26 decembrie, obiectivul acesteia fiind de a institui un set minim de infractiuni pentru tarile UE, iar statele ar urma sa stabileasca sanctiuni concrete.specii protejate

Totodata, potrivit proiectului publicat joi pe pagina de internet a Ministerului Mediului, Romania este obligata sa comunice masurile nationale de executare aferente, tot pana la 26 decembrie.

„Prin prezentul act normativ se completeaza legislatia nationala privind protectia mediului. Se creeaza astfel cadrul legal pentru sanctionarea din punct de vedere penal a desfasurarii anumitor activitati cu impact asupra mediului inconjurator, cu nerespectarea normelor legale in domeniu, cum ar fi deversarea de materiale radioactive, transportul de deseuri, exploatarea unor instalatii in care se desfasoara o activitate periculoasa, comertul cu specimene din speciile de fauna sau flora salbatica protejate”, se arata in proiect.

Potrivit ministerului, impactul social va fi pozitiv, prin asigurarea unei constientizari mai puternice a societatii referitor la protectia mediului. In document se mai arata ca legea nu are impact asupra bugetului general consolidat, nici pe termen scurt, nici pe termen lung.

Prin implementarea legii, deversarea, emiterea sau introducerea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a unei cantitati de materiale radioactive sau de radiatii ionizante in aer sau sol ce pot provoca decesul sau vatamarea grava a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ calitatii aerului sau calitatii solului, ori animalelor sau plantelor se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 3 ani.

Generarea, detinerea, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deseuri, precum si controlul acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare, inclusiv actiunile intreprinse de comercianti sau brokeri in procesul de gestionare al deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, se pedepseste cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani.

Documentul mai stipuleaza ca transportul de deseuri, cu incalcarea legii, se pedepseste cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani.

Exploatarea ilegala a unei instalatii in care se desfasoara o activitate periculoasa sau in care sunt depozitate sau utilizate substante sau preparate periculoase, intr-un mod ce poate provoca in afara instalatiei decesul sau vatamarea grava a unei persoane, sau daune semnificative calitatii aerului, solului sau apei, ori animalelor sau plantelor se pedepseste cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani.

Productia, procesarea, manipularea, folosirea, detinerea, depozitarea, transportul, importul, exportul sau eliminarea ilegale de materiale nucleare sau de alte substante radioactive periculoase se sanctioneaza cu inchisoare intre 1 an si 5 ani.

Uciderea, distrugerea, posesia sau obtinerea de specimene din speciile de fauna sau flora salbatica protejate, cu incalcarea dispozitiilor legale, cu exceptia cazurilor in care fapta afecteaza o cantitate neglijabila de astfel de specimene si are un impact neglijabil asupra starii de conservare a speciilor se pedepseste cu amenda sau inchisoare intre 6 luni si 3 ani.

Comertul cu specimene din speciile de fauna sau flora salbatica protejate sau cu parti ori derivate ale acestora, cu incalcarea legii, cu exceptia cazurilor in care fapta afecteaza o cantitate neglijabila de astfel de specimene si are un impact nesemnificativ asupra starii de conservare a speciilor se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 5 ani.

Productia, importul, exportul, introducerea pe piata sau folosirea de substante care epuizeaza stratul de ozon, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 5 ani.

Pedeapsa poate fi mai mare daca impactul este unul semnificativ.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *