Numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii (OMS)

Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)
Numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii (OMS)
Numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii (OMS)

Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi si 8,2 milioane de decese cauzate de maladie in 2012, subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un articol publicat miercuri pe site-ul sau, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

Potrivit OMS, numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii. Cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate in 2012 la barbati au fost cancerul pulmonar, de prostata, de colon, de rect, de stomac si de ficat, in timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de san, de colon, de rect, de col uterin si de stomac.

Per ansamblu, in acelasi an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de san (521.000 decese) si de cancerul esofagian (400.000 de decese).

De asemenea, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la baza cinci factori principali de risc, comportamentali si dietetici: un indice de masa corporala crescut, consumul redus de fructe si legume, lipsa exercitiilor, fumatul si consumul de alcool.

Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer si a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.

In tarile cu venituri medii si mici, infectiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) si anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infectia cu HIV este responsabila, la randul sau, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.

Imbatranirea este un alt factor fundamental in dezvoltarea cancerului. Cercetatorii au observat o crestere dramatica a incidentei cancerelor odata cu inaintarea in varsta, foarte probabil din cauza acumularii riscurilor de a dezvolta diferite tipuri de cancer de-a lungul vietii, combinata cu faptul ca mecanismele de refacere ale organismului tind sa isi piarda din eficacitate.

In ceea ce priveste repartizarea geografica, peste 60% din noile cazuri de cancer apar in Africa, Asia, America Centrala si America de Sud, regiuni unde se inregistreaza 70% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial.

De asemenea, potrivit OMS, se estimeaza ca numarul de cazuri de cancer pe an va creste de la 14 milioane in 2012 la 22 de milioane in urmatorii 20 de ani.

Termenul generic de „cancer” — aminteste OMS — se aplica unui grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Una dintre trasaturile caracteristice ale cancerului este proliferarea rapida a celulelor canceroase, care pot invada alte parti ale corpului si se pot extinde la alte organe. Cancerul este atunci in faza metastazelor, acestea fiind, de altfel, principala cauza de deces a bolnavilor de cancer.

Cancerul apare dintr-o singura celula, iar transformarea unei celule normale intr-o celula tumorala este un proces in mai multe etape. Ulterior, exista, de obicei, o evolutie spre o leziune precanceroasa si apoi spre o tumoare maligna, aminteste OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *