Vestea buna: Romania va avea cel mai puternic laser din lume. Vestea proasta: cu el vor fi arse deseuri nucleare

Vestea proasta: cu el se vor trata deseurile nucleare din tarile vecine. Incepand cu anul 2015, pe platforma de la Magurele va intra in functiune cea mai puternica instalatie de lasere din lumecel mai puternic laser

Romania va avea incepand cu anul 2015 cel mai puternic laser din lume, cu ajutorul caruia cercetatorii vor face experimente atomice, folosind energii atat de inalte, incat este de asteptat ca rezultatele sa depaseasca legile relativitatii. Proiectul european ELI (Extreme Light Infrastructure), comparabil cu celebrul CERN de la Geneva, va reprezenta cea mai mare infrastructura de cercetare din spatiul ex-comunist, punand, practic, Romania pe harta lumii stiintifice.

Aceasta este partea buna pentru o tara al carui nivel stiintific este comparabil cu cel al statelor africane. Partea proasta este ca pe platforma de la Magurele, unde va fi construita infrastructura, se va incerca, in premiera, neutralizarea deseurilor nucleare, ceea ce in termeni stiintifici se numeste transmutarea prin iradiere. Astfel, la o distanta de trei kilometri de Bucuresti ar putea fi adus combustibilul nuclear uzat de atomocentrala de la Cernavoda si de la instalatiile est-europene.

„In urma folosirii centralelor nucleare, avem deseuri radioactive. A depozita aceste materiale radioactive undeva este un lucru extrem de complicat. Asta inseamna probleme de securitate, pentru ca pot fi folosite la fabricarea de arme nucleare, dar cea mai mare problema e ca au o viata foarte lunga. Aceste deseuri traiesc mii si milioane de ani. Pot sa le ascund intr-o pestera, dar peste milioane de ani vor continua sa emita radiatii, sa fie un fel de Cernobal. E o problema extraordinar de grava. SUA nu reusesc sa stabileasca unde sa depoziteze deseurile, pentru ca nimeni nu-si doreste sa le aiba in vecinatatea lor si prin vecinatate intelegem mii de kilometri. Cu sistemul ELI le putem iradia si le scurtam viata astfel incat, dupa cateva zeci de minute, sa nu mai iradieze. Din decembrie 2015 vor fi aduse deseuri de la Cernavoda si din tari vecine precum Bulgaria si Ucraina, deseuri care vor fi bombardate cu raze laser”, explica Marius Enachescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Institutul de la Magurele: tratarea deseurilor, o predictie

Practic, in complexul ce va fi construit incepand cu anul 2012 si care se va intinde pe o suprafata de doua hectare, 400 de cercetatori romani vor incerca, sub coordonarea specialistilor din Occident, sa obtina reactii atomice folosind energii fara precedent, dupa cum ne-a precizat oficialul ANCS: „Daca ne referim la puterea dezvoltata de acesti laseri, din 2015 este prevazuta sa ajunga in jurul sutelor de petawati sau chiar un exawatt. Ce ar insemna acest lucru? Aceasta putere dezvoltata reprezinta, practic, de peste zece mii de ori puterea generata la nivelul anului 2004, de catre toate facilitatile ce genereaza energie pe aceasta planeta. Mai concret: adunati toata energia generata de toate centralele nucleare de pe planeta, hidrocentralele si termocentralele, energie solara samd. Puterea unui asemenea laser ar fi de peste zece mii de ori mai mare decat energia generata de toate acestea”. Dupa ce a reusit cu mari eforturi sa scape de cele 200 de kilograme de uraniu imbogatit, care, in luna iunie, au fost transportate in Rusia, pe banii Statelor Unite, conducerea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” nu este ingrijorata ca platforma de la Magurele ar putea redeveni un depozit de deseuri radioactive.

Nicolae Zamfir, directorul institutiei, a declarat pentru Gandul ca deocamdata problema transmutarii prin iradiere este pur teoretica: „Vorbim despre tratarea deseurilor radioactive in perspectiva, in niciun caz in viitorii cinci ani. Vorbim de cateva zeci de ani. E un lucru complet nou si nu exista inca o interactiune intre radiatia laser cu nucleul atomului. Nu stim acum daca metoda merge. Vorbim de predictii. In momentul in care vii cu o putere atat de mare, nu se stie ce se poate intampla. Puterea transmutatiei nu e rezolvata nici de acceleratoarele existente. Stii unde dai, dar nu stii unde crapa”.

Costul proiectului: 500 de milioane de euro

Experimentele de la Magurele se vor cupla cu cele ce vor avea loc in alte doua instalatii cuprinse in proiectul ELI. Astfel, in timp ce langa Bucuresti se vor testa energiile de cea mai mare putere, la Szeget, in Ungaria, experimentele vor viza fizica attosecundelor (attosecunda reprezinta a miliarda parte dintr-o miliardime de secunda), iar la Praga se va incerca descoperirea unor surse de noi radiatii. Consortiul ELI este format din 12 tari: Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Cehia, Romania, Spania si Ungaria, la care se adauga Statele Unite si Japonia, ce au statut de observator. Costul intregului proiect se ridica la suma de 500 de milioane de euro, bani ce vor fi obtinuti prin fonduri structurale. Constructia instalatiei de la Magurele va incepe in anul 2011 si va costa 280 de milioane de euro.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *